AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Și în acest an ne vom afla la Parada militară, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf, Bucureşti. Vezi cine sunt veteranii din AMVVD care defilează în acest an (I)

DISTRIBUIE

Peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti. Duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 9.00, la Arcul de Triumf  a avut loc repetiția generală.

Este deja știut că sunt câțiva ani de când avem detașamentul nostru, al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.), la Parada militară de la București și, purtăm cu noi în suflet toți camarazii ce au plătit tributul suprem în teatrele de operații.

Fiecare membru AMVVD are lângă el un camarad pierdut, vor defila împreună, în uniforma purtată în TO și ai să vezi, cititorule, pe fața veteranilor mândria lor.

„Ce dacă unii dintre noi sunt răniți, ce dacă durerea își va face simțită prezența vom merge înainte, vom defila, vom saluta și nu ne vom lăsa. Camarazii noștri ne vor da puterea de a fi, poate, cei mai buni.”, spun AMVVD-isțtii.


Cine sunt militarii veterani TO care reprezintă asociația

JUGĂNARU ROBERT – primvicepreședinte AMVVD – Comandantul Blocului de Paradă AMVVD.A participat în perioada 04.052012 – 27.11.2012 în Afganistan îndeplinind misiuni specifice de mentorat în Kadahar. De a lungul carierei a lucrat în mai multe unități aparținând Jandarmeriei din Gheorghieni, Neamț, Vaslui si București A deținut în MAI cam toate pozițiile: șef depozit, subofițer pază, responsabil PSI și protecția muncii, ofițer achizitii, ofițer intervenția, comandant de pluton, șef birou, șef serviciu. Actual își desfășoară activitatea în cadrul Direcției de Audit Public al MAI, din poziția de a verifica pe alții privind îndeplinirea obligațiilor de serviciu.

JUGĂNARU ROBERT

OPRIȘ ANDREI  – membru AMVVD – Port-drapelul asociației. Veteran TO cu trei misiuni internaționale: Bosnia, Irak și Afganistan. A fost plecat cu Batalionul 2 de Infanterie Călugăreni. Misiunea batalionului din care făcea parte a fost una de pază și patrulare, pe care a îndeplinit-o fără incidente deosebite. În teatrele de operații „conteză și pregătirea și concentrarea pe ce ai de făcut. Chiar și aceste condiții, faptul că te afli pe teren necunoscut și că mereu că simți prezența morții la tot pasul, în fiecare secundă trăită acolo, te marchează”, spune militarul. În 2012 a aflat că are scleroză multiplă în plăci, o boală neurodegenerativă care în cele din urmă l-a dus în scaunul cu rotile. Militarul nu poate să spună dacă boala sa are legătură cu vreun șoc postraumatic suferit după războaiele la care a participat, dar „luptă” în continuare. Este participant la Parada militară dedicată Zilei Naționale a României pentru a doua oară, în detașamentul A.M.V.V.D., anul trecut a primit moneda de la Șeful Statului Major General al Armatei, gen. Petrescu Daniel, pentru întreaga activitate în serviciul militar.

OPRIȘ ANDREI

MAICAN ION – vicepreședinte coordonator AMVVD, agent șef principal (rez.) care și-a început activitatea din 1992 în Ministerul Afacerilor Interne pe funcția de comandant pluton la Brigada de Intervenție a Jandarmeriei din București. În perioada imediat următoare, în cadrul brigăzii, a participat la numeroase misiuni de stabilire și restabilire a ordini și liniștii publice pe timpul desfășurării de manifestați, miting-uri, activități sportive, culturale și alte misiuni desfășurate pe teritoriul Municipiului București cât și pe teritoriul României. În anul 2001 a hotărât să-și desfășoare activitatea la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în cardul Biroului Investigații Criminale al Secției 10 Poliție, cât și la Serviciul Investigații Criminale, Compartimentul „Flagrant” din cadrul Poliției Sector 3. În Municipiul Bucuresti a participat atât la misiuni pentru prevenirea, combaterea și prinderea în flagrant a persoanelor care comit infracțiuni de natură Judiciară, cât și la misiuni cum ar fi Summit-ul NATO, vizita președinților SUA și a mai multor oficialități ai altor State. După 29 de ani de activitate, în 2017, a trecut în rezervă și este alături de AMVVD. „Sunt onorat să fiu prezent la Parada Militară de 1 Decembrie deoarece am fost militar, simt ca un militar și nu pot pierde aceasta ocazie”, susține domnul agent șef principal (rez.) Nelu Maican.

MAICAN ION

CALANCEA MARIAN – agent principal șef, veteran TO cu 5 misiuni internaționale.  A partipant în Misiunea UNAVEM III din Angola în 1995-1996. În 1997, fiind încadrat la B2I Călugăreni, a participat la misiunea Alba din Albania. În 2002-2003, 2004-2005, 2006-2007 a participat ca NCO în forțele de ordine ale Jandarmeriei Române în Kosovo. A primit medalia ONU – ÎN SPRIJINUL PĂCII. Acum, fiind în rezervă, se ocupă cu instruirea noilor conducători auto la MOTOR RIDER.

CALANCEA MARIAN

RAȘCU MARIUS – membru AMVVD VRANCEA, veteran TO încadrat din 2007 la UM din Focșani, Vrancea. A participat în misiuni în teatrul de operații din Afganistan în anii 2009-2012-2017 cu Batalionul 280 Focșani, în 2012. În anul 2012 a fost accidentat având afecțiuni în partea stângă a corpului (capul, umărul, piciorul și coastele) din cauza unui dispozitiv explozibil improvizat (DEI). A fost decorat, în urma misiunilor , cu diverse medalii dintre care amintim EMBLEMA DE MERIT ÎN SEMNUL PĂCII, COINUL BATALIONULUI. Actualmente este pușcaș pistolar lunetist – grupa PAZĂ PLUTONUL POLIȚIE MILITARĂ.

RAȘCU MARIUS

STANCIU DANIEL – membru AMVVD, VETERAN TO trecut în rezervă, agent șef principal din cadrul Ministerului Justitiei (ANP). În perioada 1997-2007 a fost încadrat la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni participând la 2 misiuni Internaționale astfel: IRAK (Tallil) în 2005 (Antica Babilonia) și AFGANISTAN(Kandahar) în 2006 (ISAF). A fost decorat cu medalia „ONU” in Sprijinul Pacii în „IRAK” și medalia „NATO” în Afganistan.

STANCIU DANIEL

BUDU LAURENȚIU – membru AMVVD din structura M.A.I, veteran al teatrelor de operații cu 3 misiuni internaționale: UNMIK în perioada 1999-2001 și EUPM Bosnia Herțegovina în perioadele 2003-2005 respectiv 2008-2010. A trecut în rezervă la 30 iunie 2016 din funcția șef birou Politie Transporturi Navale din Galati.

BUDU LAURENȚIU

POTERAȘ RADU, membru AMVVD, veteran al teatrului de operații Afganistan. În anul 2008 a plecat cu Batalionul 300 Sf. Andrei din Galați în misiunea ISAF,  în care războiul a lăsat urme adânci în sufletele lor. Au perdut doi camarazi: Sandu Ionuț Cosmin și Covrig Marius. A fost medaliat NATO cu medalia non article nr.5. După misiune, a trecut în rezervă iar în prezent este angajat la Poliția Locală Galați,  în cadrul serviciului de Intervenție Rapidă și Transport Valori. Este sportiv de performanță legitimat la Dunărea Galați – Kaiac-Canoe și Dragon Boat unde a cucerit multiple titluri de campion național.

POTERAȘ RADU

HETEA NICOALE ALIN, membru AMVVD, agent șef în rezervă, VTO-IRAQ, de profesie medic Ortoped Pediatru, Director General al Centrului de Ortopedie si Traumatologie Bunești Nr 13, jud Argeș, Director Tehnic al Centrului de proiectare cercetare, inovare, printare 3D și dezvoltare a dispozitivelor medicale de ortezare/protezare destinate ortopediei pediatrice. Cadru militar MApN,  rezervist voluntar garnizoana Bistrița, coautor al Ghidului de Tehnici Chirurgicale in Ortopedia Pediatrica (carte publicată în 2021), coautor al Tratatului de Ortopedie Pediatrică, membru al Asociatiei de Studii Ezoterice, Feng Shui și Terapii Complementare club U.N.E.S.C.O. Absolvent al cursului organizat de Centrul de Perfectionare Medicomilitară MApN-SIBIU privind acordarea asistentei medicale specializate la nivel tactic pe câmpul de luptă sub focul inamic (Tactical Combat Medical Care ), președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România- filiala Argeș, membru al International Police Association. A ieșit în rezervă din structura MAI unde, timp de 10 ani, a desfășurat o activitate profeșională în cadrul Grupului Special de Salvatori București-Ilfov (descarcerare, terapie intensivă mobilă adulți și nou născuți, logistica, etc).  În prezent își desfășoară activitatea în cadrul Clinicii Medicale Bunești (al cărei proprietar este) clinică ce are urmatoarele puncte de lucru: Râmnicu Valcea (VL), Stroiesti -Arges, Bunești -Argeș (aici este si sediul general), Targoviste (Db), Otopeni (IF), Calarasi (IL) iar la clinica de la Târgoviște vor acorda asistență medică gratuită pentru toti copiii veteranilor cu afectiuni ortopedice din România.

HETEA NICOALE ALIN

GUȘTERE CRISTIAN, vicepreședinte coordonator AMVVD. Plutonierul adjutant șef este veteran TO cu 4 misiunii Kosovo în perioada 2003-2004 și 2005-2006. Din 1999-2006 a făcut parte din BRIGADA SPECIALĂ A JANDARMERIEI ROMÂNE, iar din 2006 până 2022 a făcut parte din SERVICIUL DE PAZĂ ȘI PROTECȚIE.

GUȘTERE CRISTIAN

IOCU IONEL-FLORENTIN, membru AMVVD, maistru militar cls. 1, arma rachete sol-aer (promoția 2003). Veteran al treatrului de operații Afganistan, a fost în dislocat perioada 07.2015-02.2016, ca HQ security officer în Comandamentul RS NATO din Kabul. A fost decorat cu medalia . A fost decorat cu „NON ARTICLE 5”. În acea perioadă a lăsat acasă 1 copil și soția însărcinată în 8 luni. Familist convins, speră „ca măcar unul din cei 3 băieți (Edward-Andrei, 12 ani, Luca și Matei, 7 ani) să-mi calce pe urme și să urmeze o carieră militară.” Iubind cariera militară, fiind pasionat de avioane, tot cocheteză cu gândul ca Luca va fi pilot de F 35.

IOCU IONEL-FLORENTIN

NIȚĂ COSTEL, membru AMVVD, VTO în perioada 1992-2016. Colonel (r) a făcut parte din cadrele Ministerului Afacerilor Interne, Aparatul Central al MAI, fiind specializat în combaterea criminalității economico financiare, relații internaționale și protecția informațiilor clasificate, desfășurându-și activitatea în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și Direcției Generale Afaceri Europene Schengen și Relații Internaționale, În perioada 1999-2001 și 2002-2003 a participat la misiunea ONU din Kosovo – UNMIK îndeplinind funcții ca șef serviciu poliție comunitară, sef serviciu personal și administrație.

NIȚĂ COSTEL

PANĂ AUREL – vicepreședinte coordonator (interimar) AMVVD, veteran al teatrelor de operații Afganistan în perioada 2010 – 2011. A fost decorat cu „Non article five”, EMBLEMA DE MERIT ÎN SLUJBA PĂCII și EMBLEMA DE ONOARE A FORȚELOR AERIENE. Acutual este subofiter de comanda al Muzeului Național al Aviației Române.

PANĂ AUREL

BOCÂNCĂ NICOLAE, membru AMVVD și veteran T.O. Kosovo. Plt. adj. (r) și-a început activitatea în anul 1996 în M.A.I. – Jandarmeria Română, la Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara. A participat la misiuni de menținere, asigurare și restabilire a ordinii publice, cu grad ridicat de risc, atât în zona de responsabilitate teritorială cât și în țară și în teatrul de operații Kosovo. A îndeplinit funcții ca cea de subofițer de formare profesională și purtător de cuvânt al jandarmilor timișoreni. A contribuit la bunul mers al activității la compartimentul Monitorizare Misiuni și Evenimente, unde și-a adus aportul la desfășurarea în cele mai bune condiții a misiunilor executate de colegii săi, răspunzând cu promptitudine și apelurilor 112 din partea cetățenilor. După 26 de ani de activitate în cadrul Jandarmeriei Române și o medalie în T.O. Kosovo, acesta a decis „să pună bocancii la păstrare!” Dar nu definitiv. “Sunt foarte mândru să fac parte din marea familie a AMVVD și să particip pentru prima dată, alături de colegii veterani, la parada organizată cu ocazia sărbatoririi Zilei Naționale a Romaniei!, ne spune veteranul TO Bocâncă Nicolae”

BOCÂNCĂ NICOLAE

AOLĂRIȚEI DOREL, membru AMVVD, colonel (rez.), a executat două misiuni în teatrul de operații din fosta provincie sârbă Kosovo, în 2006-2007, în cadrul UNMIK, sub egida Națiunilor Unite și 2009-2010 , în cadrul EULEX, sub egida Uniunii Europene. Ofiter de carieră este absolvent al Academiei de Poliție A.I.Cuza, a îndeplinit diferite functii, atât de conducere, de la comandant de subunitate recruți, apoi cdt. grupa intervenție la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, până la funcția de șef de serviciu Monitorizare Misiuni și Evenimente al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, cât și funcții de ofițer de logistică, specialist armament, geniu și chimic în cadrul Batalionul Antiterorist și de Acțiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

AOLĂRIȚEI DOREL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.