De-a lungul timpului, vicisitudinile politicii de pe plaiurile mioritice și-au arătat adevărata față și împotriva veteranilor României.
Astfel, în anul 2013, la inițiativa a 12 “apostoli” hotărâți să lupte pentru drepturile veteranilor din teatrele de operații, a luat ființă ASOCIAȚIA MILITARILOR VETERANI ȘI VETERANILOR CU DIZABILITĂȚI “SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE – IZVORÂTORUL DE MIR”, o entitate care își propunea să adune și să coalizeze toți veteranii din teatrele de operații (pentru început au făcut parte din asociație doar veterani din cadrul MApN).
Președintele AMVVD, dl. slt. (r) Marius Apostol: “Ca orice început, nu a fost deloc ușor! După apariția AMVVD, primul gând a fost să o construim pe o fundație solidă. Prima măsură luată împreună cu cei 11 colegi veterani fondatori a fost ideea de a nu avea grade în asociație. Știam că va fi greu, dar nu imposibil. Fapt pentru care am reușit. Egalitatea tuturor camarazilor a constituit un factor forte în decizia de constituire a asociației. Scopul principal al AMVVD l-a constituit, în primul rând, elaborarea unei legi organice prin care să fie recunoscut statutul de ,,Veteran al Teatrelor de Operații”.
Un an mai tarziu, în 2015, de la primele 5 sucursale înființate în țară, visurile noastre au început să zburde: am realizat că veteranii răniți în teatrele de operații au nevoie de un Centru de Refacere și Recuperare. Un centru la care să poată fi tratați toți veteranii. Se știa că va fi foarte greu, se știa că generalii Armatei Române se vor împotrivi unei astfel de inițiative. Nu s-au împotrivit doar, au pus piedici la tot pasul.
Tot în 2015, construcția AMVVD a început să facă pași mari prin înființarea a încă 9 sucursale. Numărul camarazilor veterani creștea. La acest moment s-a pus problema aducerii în asociație a tuturor celor care au luptat în teatrele de operații: polițiști, jandarmi, SPP, SRI. Această propunere nu a picat bine deloc, nici generalilor din armată și nici câtorva colegi din asociație. Timpul, însă, a demonstrat că acest lucru a fost unul bun, deoarece a coalizat toate forțele din Sistemul Național de Apărare, Ordine și Siguranță Publică.
Legea 150/2014 privind modificarea si completarea OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați, a fost prima mare realizare a recunoașterii meritelor VTO. În această lege a fost prevăzută și declararea datei de 11 noiembrie ca fiind ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII.
Din garajul lui Marius Apostol, în 2018 am obținut un spatiu pentru desfășurarea activității de la Primăria municipiului București. Începând cu obținerea sediului, am preluat locația actualului Centru de Refacere și Recuperare de la Primăria municipiului Târgoviște și am început coagularea acestui proiect. Ca el să poată funcționa, a fost o mare nevoie de bani. Sume de bani au fost strînse prin organizarea de spectacole caritabile, cât și prin donații ale camarazilor veterani, simpatizanți sau susținători.
Într-o ședință extraordinară a Parlamentului la care au participat și membrii AMVVD s-a legiferat mult așteptata Lege nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat reprezintă lupta veteranilor timp de aproape 2 ani cu reprezentanții puterii din acei ani.
“Timp de doi ani, am bătut la ușile tuturor comisiilor parlamentare, timp de doi ani, că era ploaie, era vânt, am mers de fiecare dată și nu m-am gândit niciodată că nu voi reuși. Era dreptul nostru și am prins momentul dinaintea alegerilor parlamentare din 2020. Eram totuși conștient că neaprobarea legii înaintea alegerilor putea însemna să aducem și asociația în prag de instabilitate Am fost făcut ca la ușa cortului, au vrut să mă bage in comisie, eram militar activ într-adevăr, au încercat să mă acuze că sunt sindicalist și multe altele. „Norocul meu”, dacă pot spune așa, era că sunt militar rănit grav și iscăm un scandal mediatic puternic și așa am scăpat…..”
Așa s-ar putea rezuma eforturile membrilor Consiliului Director și a președintelui AMVVD în obținerea recunoașterii drepturilor VTO.
Timpul nu mai avea răbdare, noi nici atât. Înainte și ulterior legii 168, AMVVD s-a luptat și a obținut mărirea soldelor cu 15 procente, precum și acordarea decontării vacanțelor pentru tot personalul SNAOSP. Acel “diabolic” gl. Jianu (Direcția Financiară MApN) a fost total împotriva acordării drepturilor financiare. La fel cum este și în prezent, cu toata clasa politică mincinoasă.
Zeci de dosare penale introduse în instanță de un fost vicepreședinte – Sorel Cătănescu, alături de câțiva acoliți, în încercarea de a face bani nemeritați de pe spatele veteranilor, au făcut ca AMVVD să piardă mult timp în instanțele judecătorești, asociația reușind să demonteze toate acuzațiile aduse vreme de câțiva ani de către acești indivizi.
“Nu voi renunța niciodată la realizarea visului nostru, acela de a finaliza CRRV, sau pentru obținerea rezolvării inechităților cuprinse în legislația pensiilor militare. Niciodata!!!” – Slt. (r) Marius Apostol.
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!