După Unirea Principatelor Române din anul 1859, reușită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, și recunoașterea independenței României față de imperiul Otoman, obținută prin tratatul de la Berlin din anul 1878, în urma Războiului de Independență din 1877-1878, Marea Unire de la 1918 a fost momentul de consolidare a statului român modern, constituind victoria supremă, obținută în urma suferințelor și sacrificiilor depuse pe altarul țării în lupta pentru unitate și independență.
Iată că ziua de 1 decembrie 1918 a ridicat fruntea românilor, trăitori în spațiul nostru istoric, din colb, atunci când prin declarația de la Alba Iulia reprezentanții teritoriilor locuite de români au proclamat unirea cu Regatul României. Ce altă ocazie mai memorabilă putea fi aleasă pentru a sărbători Ziua Națională a României, decât ziua când s-a realizat Marea Unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României?
Toate aceste momente din istoria noastră ne apasă inimile și cu sfințenie aducem prinos de recunoștință tuturor celor care au avut înțelepciunea și iscusința de a îndrepta România, pas cu pas, spre ceea ce a fost odată: un pământ, un neam, o țară.
Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”, prin reprezentanții săi au depus gest de recunoștință și prețuire la piedestalul monumentelor ridicate în cinstea Eroilor Neamului, în toată țara.
Astfel, sucursala AMVVD ALBA, a răspuns prezent de Ziua Națională la Alba Iulia, capitala Marii Uniri, pentru a sărbători momentul sacru al Marii Unirii, înfăptuit prin voința poporului.
Reprezentanții noștri locali au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Mihai Viteazul, primul făuritor de Unire, cu smerenie și aducere aminte pentru generațiile ce vor veni.
În capitala țării, Asociația AMVVD a asigurat un bloc de defilare în cadrul dispozitivului paradei, compus din veterani ai teatrelor de operații, sub comanda prim-vicepreședintelui asociației AMVVD, comisar șef Robert Juganaru, iar portdrapelul detașamentului a fost veteranul Andrei Opriș, care a purtat drapelul Asociației AMVVD din căruciorul pentru persoane cu dizabilități, dovedind, odată în plus, că misiunea noastră nu se termină niciodată, iar spiritul de sacrificiu al veteranilor rămâne un mod de a trăi până la sfârșitul vieții.
Detașamentul Asociației AMVVD a fost dispus la loc de cinste, imediat după drapelele momentelor istorice ale țării și după blocul tradițiilor militare.
De asemenea, la invitația președintelui României, excelența sa Klaus Werner Iohannis, la tribuna oficială au fost invitați din partea Asociației AMVVD să asiste la Paradă și la dineul oficial organizat de președinție la Palatul Cotroceni, președintele Asociației AMVVD, domnul Marius APOSTOL și secretarul general, domnul Florin TUTUNARU.
Sucursala AMVVD Iași, prin președintele Cătălin Dobrea, a participat la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, onorând invitația conducerii asociației surori din Republica Moldova, Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independență, aducând mesajul președintelui acesteia, col.(rez.) Iurie Neghină:
„Sintagma <Un popor şi două țări> este nu doar o frază, ci un simbol al legăturii strânse dintre Republica Moldova și România. La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!”.
Sucursalele Asociației AMVVD din Suceava și Neamț au sărbătorit Ziua Națională a României acolo unde în iunie 1944, au murit peste 4.000 soldați Români, pe timpul luptelor de la Valea Culeșa Borta Dracului.
Sucursala AMVVD SĂLAJ a participat la ceremoniile militare prilejuite de aniversarea Zilei Naționale a României în orașele Zalău și Șimleu Silvaniei unde s-au depus coroane de flori la statuia lui Iuliu Maniu, artizanul sălăjean al Marii Uniri.
Sucursala AMVVD GALAȚI a aniversat Ziua Națională a României la Galați și Tecuci, aducând recunoștința sacrificiului făcut de înaintași.
Aflați în mijlocul gălățenilor și tecucenilor, reprezentanții Asociației AMVVD au prezentat omagiul lor față de sacrificiile înaintașilor, atât la nivel de reprezentare, cât și în detașamentele constituite pentru parada militară. Aici veteranii au purtat cu mândrie Drapelul României pe uniformă și în suflet, la fel cum au purtat cu mândrie emblema asociației noastre.
În județul Prahova, reprezentanții sucursalei locale a AMVVD împreună cu veteranii de Război au indurat intemperiile alături de mii de ploieșteni pentru a participa la manifestările organizate în municipiu.
La Bistrita, membrii din sucursala locală
s-au închinat cu respect in fața celor care și-au dedicat viața realizării miracolului unității naționale, pentru a transmite generațiilor viitoare, ecoul bătăilor inimii celor care s-au sacrificat pentru România.
Sucursala AMVVD Argeș, a fost prezentă la manifestările dedicate împlinirii a 105 ani de la Marea Unire, prin președintele Dan Arsenescu, vicepreședinții Rareș-Florian Mihalcea și Fredi Flo-Rian-Fredi Rădulescu.
„Să nu uităm că Ziua Națională este despre unire. O unire simbiotică în spirit, o unire în care distanțele nu mai au relevanță. Această unire s-a finalizat prin eforturile și sacrificiile celor pe care astăzi îi numim eroi.
Să nu încetăm nicio clipă să-i comemorăm și astfel să le păstrăm etern memoria vie.
Pentru toți cei care au luptat fără să pregete, stropind cu sângele lor glia strămoșească, vă îndemn pe toți cei care suntem și pe cei cei ce vor urma, să iubim România!
Mulțumesc din suflet tuturor colegilor pentru participarea și aportul adus la sărbătorirea așa cum se cuvine a realizărilor eroilor noștri, prin prinosul de recunoștință depus de veteranii teatrelor de operații, adevărații eroi ai vremurilor noastre! ” – mesajul domnului Marius APOSTOL, președintele AMVVD, militar veteran al teatrelor de operații, grav rănit pe timpul executării unei misiunii.
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!
La mulți ani, tuturor celor ce sărbătoresc și iubesc ROMÂNIA!
Cinste și Onoare Eroilor Neamului!
Eternă să fie memoria lor în conștiința poporului!
💙💛❤️
Onoare și Respect!