După o zi plină la Drobeta Turnu Severin, petrecută sub auspiciile sucursalei locale a Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul De Mir” (AMVVD), și după ce am parcurs cu motocicletele peste 3.000km, în aproape trei săptămâni, a venit momentul să poposim și pe tărâmul municipiului Turnu Măgurele.
Îmi amintesc cu plăcere momentele când eram plecați în tabere de instrucție pe teritoriul național, iar autoritățile și populația locală ne întâmpinau și ne acordau tot sprijinul pe care îl aveau la îndemână, pentru a ne ajuta în îndeplinirea obiectivelor specifice. O astfel de situație am întâmpinat-o și la Turnu Măgurele, unde domnul primar Dan Cuclea ne-a oferit tot sprijinul atunci, în mod benevol și altruist, de atunci păstrând o relație de respect, iar acum ne-a onorat cu o primire de zile mari.
Astfel, de la Corabia am fost preluat de colegii motocicliști membri ai clubului Ride&Ride Teleorman, al cărui președinte este Mihai Barbu, cu coordonarea asigurată de bunul prieten Marius Smaranda.
Primirea reprezentantului AMVVD, lt.col.rz.dr.Vartolomei Sorin, la primăria orașului Turnu Măgurele a fost una amicală, domnul primar Dan Cuclea, împreună cu echipa sa de consilieri, exprimând respectul față de sacrificiile militarilor, depuse în scopul realizării interesului național.
De asemenea, primarul municipiului Turnu Măgurele, domnul inginer Dan Cuclea, ne-a prezentat efectele muncii depuse în folosul comunității și evoluția urbei ca urmare a implicării în evoluția orașului și binele comunității și câteva planuri de perspectivă care vor asigura evoluția continuă a orașului, prin proiecte ce vor dăinui pentru generațiile viitoare.
Mesajul AMVVD, transmis pe timpul întâlnirilor, a fost acela că veteranii TO au potențialul de a fi în continuare valorificați pentru a transmite expertiza, experiența acumulată și spiritul respectului pentru datorie, istorie și tradiții către societatea civilă și, mai ales, către tinerele generații atât de expuse provocărilor și tentațiilor societății moderne.
De asemenea, edilul șef al municipiului Turnu Măgurele, domnul inginer Dan Cuclea, ne-a menționat tradițiile militare pe care le are în familia sa, prezența structurilor militare în urbe, și deci, de aici, atașamentul special față de militari și veteranii teatrelor de operații. Discuția la sediul primăriei a continuat cu detalierea unor proiecte inițiate de instituția pe care o conduce.
Apoi, domnul primar ne-a invitat la un periplu prin municipiu, începând cu fostul sediu al Cercului Militar, catedrala, clădirea Teatrului Național, obiective istorice și alte locuri de interes.
La clădirea fostului sediu al Cercului Militar, l-am întâlnit pe unul din foștii comandanți militari din garnizoană, col.rtr. Bâzdoacă Marin, însoțit de plt.adj.pr. Pepici Lucrețiu. Aici gazdele mi-au spus că ridicarea clădirii a fost finalizat în anul 1937 cu efortul financiar al militarilor și al comunității locale. Urmare a restructurării Armatei României toate unitățile militare din zonă au fost fie desființate, fie dislocate în alte garnizoane, iar activele MApN, constând în clădiri și terenuri, au intrat în patrimoniul primăriei. Astfel, odată cu trecerea timpului, clădirea a ajuns într-o avansată stare de degradare, dar cum era păcat să se piardă o asemenea clădire, în urma unei finanțări pentru clădiri de patrimoniu, fostul Cerc Militar a fost reabilitat și integrat în circuitul social al municipiului, primind denumirea de Centru Recreativ pentru Persoane Vârstnice. În perioada reabilitării, a fost găsit documentul de inaugurare a clădirii – 2 iunie 1937, îngropat printre ziduri, la subsol. Acum această clădire poate găzdui baluri, proiectii de filme, primirea delegațiilor, expoziții temporare, la nevoie chiar „aplicații pe hartă” sau exerciții de comandament.
Vecinătatea municipiului Turnu Măgurele este înțesată de vestigii istorice, iar domnul inginer Dan Cuclea se mândrește cu faptul că a putut absorbi fonduri europene destinate pentru a readuce la lumină și a da circuitului turistic aceste mărturii ale istoriei locale.
„Militarii suportă cu tărie privațiunile serviciului militar pentru realizarea obiectivelor naționale, iar acest lucru este conștientizat de societatea civilă, care oferă sprijin benevol și necondiționat celor aflați sub jurământ. Pentru aceasta noi, AMVVD, veteranii TO, militarii activi sau rezerviști, avem datoria morală de a întoarce către comunitate experiența acumulată de-a lungul carierei noastre. Istoria națională, tradițiile, respectul față de înaintași și pentru simbolurile naționale trebuie promovate și cultivate continuu în rândul societății civile, dar mai ales în rândul tinerei generații care are ocazia să găsească în noi modele de conduită și de viață. Atunci când decidentul politic se împleticește în a ne acorda drepturile legale, noi vom ști să ne luăm viața în propriile mâini, iar pentru aceasta am început construcția singurului Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, iar Clubul Veteranilor va sta permanent la dispoziția celor care doresc să se detașeze de stresul cotidian.” – Marius Apostol, președintele AMVVD, veteran al teatrelor de operații, grav rănit în misiune.
Noi suntem veteranii și nouă ne pasă!
Respect pentru veterani!
Onoare și Respect!