Înregistrată de către parlamentarii AUR în Senatul României cu nr. B-533 din 10.11.2021, propunerea legislativă a fost depusă fără a avea o minimă consultare cu reprezentanții celei mai mari asociații a veteranilor din teatrele de operații din Romania, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – AMVVD, având astfel în cuprins o serie de prevederi care vor lovi în onoarea, prestanța și statutul veteranilor atât în țară cât și la nivel internațional.
Suntem convinși de faptul că inițiatorii au semnat acest proiect în totală necunoștință de cauză, drept pentru care le atragem atenția că sunt inițiatorii unei propuneri legislative care va acorda titlul de veteran din Teatrele de Operații unei persoane care, cităm, ” prin atribuții exercită activități de control și de îndrumare a personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe TERITORIUL NAȚIONAL sau în afara teritoriului național”, indiferent de durata acestor misiuni.
Atragem atenția inițiatorilor că titlul de veteran din teatrele de operații a fost introdus pentru a recunoaște eforturile, traumele fizice și psihice suferite de militari, polițiști, jandarmi și alte categorii din cadrul sistemului național de ordine publică și siguranță națională în timpul misiunilor la care au fost trimiși departe de familii și nu acceptăm sub nici o formă terfelirea lui pentru a satisface orgoliile și frustrările unora.
Drept urmare, AMVVD a inițiat, într o primă fază, o întâlnire cu membrii Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și cu președintele comisiei, d-na Nicoleta Pauliuc.
Așa cum a fost aprobată în 2020, legea a adus recunoaștere celor ce și au pus viața chezășie în teatrele de operații și nu beneficii ocazionale oportuniștilor.
Împreună susținem veteranii!
11 gânduri despre “Comunicat nr. 2 – AMVVD se delimitează cu fermitate de propunerea legislativă de modificare și completare a legii 168/2020.”
Si cei cu og 82/2006 care au primit titlul sa beneficieze si ei de aceste drepturi din legea 168
Aveți tot respectul meu pentru tot ce ați făcut, pentru tot ce veți face. Dacă este nevoie putem să ne organizăm să ieșim în stradă pentru a ne apăra drepturile! Onoare și Patrie!
Nu stiu ce vor sa modifice acesti….infractori Nu am asteptari…prea mari…
Va felicit pentru atitudine si curajul de a spune lucrurilor pe nume: „legea a adus recunoaștere celor ce și au pus viața chezășie în teatrele de operații și nu beneficii ocazionale oportuniștilor”.
Ce parere aveti despre cei care au fost incadrati in unitatile de politie aeriana.S-au despre cei care au aparat sau apara granitele tarii(terestre,maritime,aeriene) si care au desfasurat si desfasoara serviciu de lupta permanent.Ce va spune serviciul de lupta permanent?Unii au fost intr-o misiune externa 6 luni iar ceilalti au fost toata cariera in serviciul de lupta permanent.mai analizati un pic.Pentru cei raniti tot respectul,dar sunt raniti si pe timpul aplicatiilor si sedintelor de pregatire pentru a putea participa la operatiuni externe.de ce sa nu beneficieze de aceleasi drepturi.
Va multumesc pentru tot efortul depus! Sper din suflet sa nu se concretizeze aceste modificari ale L168/2020, modificari de care ar beneficia niste oportunisti si frustrati, niste neica nimeni….
Să ne lase in pace , nu mai au de inde sa fure bani și vor sa ia de la noi , la ce au mai dat legea să ne amăgească ,nu știe nici un civil prin câte am trecut noi ca militari in misiunile pe care le-am executat , nu mai zic și ca la 40 de ani au dat afara și ca mapn -ul avea deficit de personal de 60 % vai de capul nostru , acum ca s-a făcut dreptate și ca luam și noi niște bănuți o dau de gard …. Uraaaa uraaaa
Ca politist veteran in teatrele de operatii (7 ani si 8 luni de misiuni) nu pot decat sa fiu de acord cu dvs. Suntem mandri ca am servit Patria in teatrele de operatii !
Sa ne delimitam clar si ferm de orice incercare de a modifica statutul veteranilor din teatrele de operatii si de incercarile de a introduce pe „usa din dos” orice neaveniti in aceasta categorie !
Dar cea mai dură e cea în care se spune că „la implinirea vârstei standard de pensionare”…
Sunt care au ieșit (din diferite cauze, majoritatea boli profesionale) „anticipat” sau „anticipat parțial”.
Pe ăia îi lași „în aer” o perioadă bună de ani, deși sunt veterani, pentru că au ieșit înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare? Nu mai sunt „veterani”?
Dar, cu legi discriminatorii suntem obișnuiți din 2010 încoace…
Sunt deputat AUR și voi corecta această greșeală. Este o inițiativă nefericită a unui alt deputat, fost militar, care ne-a indus în eroare. Ori eliminăm părțile eronate ale proiectului de lege, ori îl retragem, cu scuzele de rigoare.
Sunt Plt.adj.sef(r) din anul 2017 . Am executat misiune internationala in anul 2009 – 2010. Cand si cum pune in aplicare Ministerul Afacerilor Interne Ordinul nr. 161 din 28 octombrie 2021, privind veteranii din teatrele de operatii ?