Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități – ședință a Consiliului Director la final de 2024

Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități – ședință a Consiliului Director la final de 2024
Miercuri, 18 decembrie 2024 s-a desfășurat ședința de sfârșit de an a Consiliului Director al AMVVD. Problemele dezbătute au avut ca scop consolidarea activităților și sprijinirea membrilor asociației, precum și susținerea inițiativelor sociale.
Alături de nevoile cotidiene ale AMVVD, discuțiile au fost axate pe următoarele probleme :

  1. Stadiul inventarierii în cadrul AMVVD și dispunerea de măsuri organizatorice conform situației centrailzatoare întocmite;
  2. Bilanțul activităților desfășurate de către fiecare sucursală AMVVD în anul 2024;
  3. Aprobarea Planului cu principalele activități pentru anul 2025; CD a aprobat direcțiile și obiectivele principale pentru anul următor, punând accent pe unitate și implicare.
  4. Donarea de cadouri cu ocazia Sarbătorilor de Iarnă pentru copiii Centrului CIREȘARII II din Ferentari precum și pentru cei 6 copii ai familiei Modolea din com. Doicești, jud. Dâmbovița, a căror casă a fost mistuită de flăcări.
  5. Omagierea eroilor căzuți în decembrie 1989 prin depunerea de coroane din partea AMVVD la Otopeni, la Cimitirul Eroilor Revoluției și la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989 din incinta Academiei Tehnice Militare;
    Tot în cadrul ședinței au fost discutate și multiplele acțiuni desfășurate în acest an calendaristic de către Sucursalele AMVVD din toată țara.
    Președintele AMVVD a mulțumit tuturor membrilor pentru implicare, subliniind importanța unității și a colaborării: „Împreună suntem mai puternici! Să întâmpinăm Anul Nou cu forțe noi și dorință de bine, având ca motto unitatea și implicarea.”
    Astfel, AMVVD își reafirmă angajamentul de a sprijini veteranii și de a onora memoria eroilor națiunii. comunitatea veteranilor.

Centrul de Recuperare și Refacere, între vis și politică!

Acest mesaj evidențiază o problemă acută cu care se confruntă veteranii români din teatrele de operații în lupta lor pentru realizarea primului Centru de Recuperare și Refacere, un proiect vital pentru aceștia. Mesajul exprimă frustrarea, deznădejdea și dezamăgirea celor implicați, în special a lui Marius Apostol, președintele AMVVD, față de lipsa de susținere politică și față de obstacolele administrative.

Acum sase ani, veteranii din teatrele de operatii începeau să viseze cu ochii deschiși la proiectul atât de necesar acestei categorii a societății. Centrul de Recuperare și Refacere al veteranilor părea să prindă contur. Au fost investite sume foarte mari de bani din fondurile Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD), bani care aveau să fie folosiți pentru visul veteranilor, acela de a avea primul Centru de Recuperare și Refacere pentru cei răniți sau pentru cei afectați în desfășurarea misiunilor desfășurate.
SUNTEM NEVOIȚI SĂ RENUNȚĂM LA ACEST VIS?
Mai avem puterea de a ne lupta cu decidenții politici care doar promit marea cu sarea?
Credem că după ce sumele alocate în 23.12.2023 de către guvernul condus de domnul prim ministru Nicolae Ciucă pentru proiectul primului Centru de Recuperare și Refacere acestea au fost dirijate spre alte direcții!!!
AMVVD s-a zbătut să ia fonduri europene în valoare de aproximativ de 25 milioane euro pentru proiectul CRRV, iar domnul Marcel Boloș – ministrul Investițiilor Europene pe atunci, a susținut atât în cadrul Guvernului, cât și la Uniunea Europeană necesitatea vitală a acestui centru.
Guvernul urma să contribuie cu suma de 20 milioane de euro.
În prezent, proiectul primului Centru de Recuperare și Refacere se află la Agenția Națională pentru Persoanele cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii pentru ultima semnătură….
Insă pateticul face parte din viața guvernului!
Oare actualul prim-ministru, domnul Marcel Ciolacu, și-a retras dorința de a sprijini veteranii?
Dorința puterii locale de acaparare a terenului pe care se află CRRV se suprapune cu dorința primarului PSD al comunei Aninoasa – Vlăduț Nicolae, de a pune mâna pe acesta. După șase ani în care nu a existat nici un fel de impozit, dată fiind destinația lui (deși dumnealui știa foarte bine de existența acestui centru) impune taxe și impozite pe cladirea și terenul CRRV de la Mănăstirea Dealu în valoare de peste 23.000 de euro…..
Sunt întrebări la care, din păcate, noi, veteranii din teatrele de operații nu putem răspunde……
Impactul acestei situații este semnificativ!
Veteranii, oameni care și-au riscat viețile pentru țară, se confruntă acum cu indiferența și obstacole în realizarea primului centru menit să le asigure recuperarea fizică și psihică. Problema expusă ridică întrebări importante despre prioritățile guvernului și implicarea acestuia în susținerea categoriilor vulnerabile.
Marius Apostol, președintele AMVVD: „Am obosit după șase ani de luptă pentru realizarea acestui unic Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu. Șase ani de strângere de bani, de creionare a proiectului, de muncă pe brânci pentru a avea acasă, la noi în România, un centru de recuperare pentru veterani… Personal sunt dezamăgit de decizia de a impune taxe pe clădire și teren de către domnul primar Vlăduț Nicolae. Dezamăgit și de decizia primului ministru Marcel Ciolacu de a nu sprijini demersul nostru, de a nu se implica la nivelul Guvernului.
Am făcut multe sacrificii, am avut nopți și zile pierdute pentru realizarea scopului nostru comun.
După șase ani, această lovitură de a impune taxe pe clădirea și terenul CRRV, dovedește încă odată că interesele politice sunt altele și nu cele care ar trebui să fie bune pentru veterani. Suma de bani cerută după șase ani de primăria Aninoasa este in valoare de peste 23.000€, iar AMVVD nu are de unde să o dea.
Îmi pare rău să spun asta, dar împotriva intereselor politice îmi este foarte greu să mai lupt.”

AMVVD – onoare și respect, noi respectăm promisiunile făcute

Dragi prieteni, zilele trecute făceam un apel umanitar pentru a sprijini familia Modolea, din comuna Doicești, județul Dâmbovița, greu încercată de pierderea gospodăriei într-un incendiu. Iată că dumneavoastră ați arătat că spiritul de solidaritate al veteranilor este imbatabil și am reușit să sprijinim familia Modolea cu dulciuri, fructe și alte produse alimentare de bază.
De asemenea, în această perioadă Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost prezentă și în comunitățile din Aninoasa și Viforâta județul Dâmbovița, aducând zâmbetul pe fața copiilor cu probleme sociale și dizabilități.
Toate acestea s-au realizat cu sprijinul altruist al vostru dar și prin ajutorul oferit de domnul Traian Halalai, președintele bănci EximbancaRomaneasca.
Donații se pot face în continuare, în contul: RO24BRMA117002466403RO01, deschis la Exim – Banca Românească. Vă rugăm să includeți numele dvs. și mențiunea „Ajutor pentru familia Modolea” în descrierea plății pentru a ne ajuta să procesăm tranzacția cu precizie.
Haideți să le oferim șansa de a-și reconstrui viața și de a le reda copiilor lor sentimentul de siguranță și liniște.

„Dragi camarazi și susținători ai veteranilor teatrelor de operații,
Astăzi este un moment în care solidaritatea și sprijinul ne arată puterea comunității și a colaborării dintre oameni și instituții. Cu sprijinul dumneavoastră, dar și al unor donori importanți, AMVVD a reușit să fie alături de cei care au nevoie cel mai mult de ajutorul nostru.
Am întins o mână de ajutor familiei Modolea, care trece printr-o încercare grea, după ce casa lor a fost mistuită de flăcări. Le-am oferit produse alimentare, dulciuri și alimente de bază, contribuind astfel la un strop de alinare în aceste clipe dificile.
De asemenea, am adus un zâmbet pe chipurile copiilor cu probleme sociale și dizabilități din comunitățile Aninoasa și Viforâta, din județul Dâmbovița. Fiecare gest contează, iar împreună putem face o diferență reală în viețile celor mai vulnerabili dintre noi.
Aceste acțiuni ne reamintesc că doar prin unitate, implicare și empatie putem construi o lume mai bună. Mulțumim tuturor celor implicați, membrilor și susținătorilor AMVVD, domnului Traian Halalai, președintele bănci EximbancaRomaneasca, iar familiei Modolea și copiilor din comunitate le transmitem gânduri de speranță și curaj. Împreună, putem să le redăm speranța și zâmbetul.” – președintele AMVVD, Marius APOSTOL, militar în rezervă, veteran al teatrelor de operații, grav rănit pe timpul unei misiunii.

Împreună suntem mai puternici!
Noi suntem AMVVD și nu lăsăm pe nimeni în urmă pt că nouă ne pasă!
Onoare și Respect!

Indemn AMVVD la protest

Dragi camarazi și susținători ai AMVVD,
Suntem chemați să apărăm un proiect vital pentru veteranii României și să ne opunem unei decizii care pune în pericol funcționarea Centrului de Recuperare și Refacere al AMVVD. Primarul comunei Aninoasa, dl. Vlăduț Nicolae, a decis impunerea unei taxe uriașe, injuste și nemeritate, care amenință existența acestui centru atât de necesar pentru cei care și-au pus viața în slujba țării.
Acest centru nu este doar un loc pentru tratament și recuperare, ci un simbol al respectului și recunoștinței pentru sacrificiile militarilor noștri. Acțiunea primarului este o lovitură nedreaptă pentru toți veteranii și familiile lor.
De ce protestăm?
• Pentru a ne opune acestei taxe nejustificate care pune o povară financiară enormă asupra Centrului de Recuperare și Refacere al AMVVD.
• Pentru a cere respect pentru sacrificiile și nevoile veteranilor noștri.
• Pentru a apăra drepturile și demnitatea celor care au luptat pentru țară.
Când și unde?
• Data: 05.12.2024
• Ora: 11.00
• Locație: mun. Tirgoviste, Piata Tricolorului – platoul mic, langa Monumentul Eroilor
Cum acționăm?
• Venim în număr cât mai mare pentru a arăta solidaritatea noastră.
• Protestăm pașnic, dar ferm, cerând respectarea drepturilor veteranilor.
• Transmitem un mesaj clar: Nu vom accepta nedreptatea!
Această luptă nu este doar pentru noi, ci pentru toți cei care au dat totul pentru a ne apăra libertatea. Împreună suntem mai puternici! Haideți să ne mobilizăm și să demonstrăm că nu vom lăsa pe nimeni să lovească în drepturile veteranilor noștri!
ONOARE ȘI RESPECT!
Presedintele AMVVD – dl. Marius Apostol

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – 3 Decembrie


Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată anual pe data de 3 decembrie și reprezintă un prilej important de a promova drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în toate sferele societății și dezvoltării. Această zi, proclamată de Organizația Națiunilor Unite în 1992, subliniază nevoia de incluziune socială, accesibilitate și egalitate de șanse pentru toți.
La invitația Asociației “SUNTEM ROMÂNIA”, astazi, 3 decembrie 2024, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) a participat la sediul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Prahova, la
această activitate alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu. Din partea AMVVD au participat: dl. Marius Apostol – președintele AMVVD, președintele AMVVD Prahova, dl. Manta Norocel, vicepreședinții sucursalei, Octavian Sîrghie, Gabriela Manea, Victor Jianu și purtătorul de cuvânt al AMVVD – Constantin Sorin-Andrei.
Obiectivul principal al acestei zile îl reprezintă sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultățile întâmpinate de persoanele cu dizabilități și încurajarea comunităților de a crea medii mai incluzive și mai accesibile. În fiecare an, tema zilei abordează aspecte esențiale ale incluziunii și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Alături de organizatorul acestui eveniment, Asociația “SUNTEM ROMÂNIA”, au fost Primăria municipiului Ploiești, Asociația de Sprijin a Copiiilor cu Handicap Fizic Prahova, Asociatia Natională a Surzilor din România-Filiala Prahova, Asociatia Sindrom Down Ploiești, Asociatia De Profesie “OM”, Instituția Prefectului Prahova și a Consiliul Judetean Prahova, Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati al D.G.A.S.P.C. PRAHOVA si Complexul de Servicii Comunitare ”Sfântul Andrei” Ploiești.
Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) își reafirmă sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv pentru veteranii care au suferit traume sau răni în teatrele de operații. AMVVD organizează activități menite să contribuie la integrarea socială și profesională a membrilor săi, oferind sprijin și recunoaștere pentru sacrificiile acestora.
Președintele AMVVD, domnul Marius Apostol: În această zi, mesajul este clar: fiecare individ contează, iar dizabilitatea nu ar trebui să fie un obstacol în calea participării depline și egale în societate. Este un moment de reflecție și angajament pentru a reduce discriminarea, barierele arhitecturale, digitale sau sociale și pentru a promova diversitatea și respectul.
Împreună, putem construi o societate mai echitabilă, în care toți membrii să fie valorizați și respectați.

AMVVD – întâlnire cu primul ministru, protest împotriva inechităților sociale față de militarii pensionari din SAOPSN

Astăzi, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, domnul Marius Apostol, împreună cu președinții altor asociații ale militarilor din SAOPSN, au participat la o întâlnire cu primul ministru al României, domnul Marcel Ciolacu, privind degradarea nivelului de trai a pensionarilor militari și eliminarea inechitatilor privind actualizarea pensiilor militare.
Primul ministru a informat președinții despre punctul de vedere al guvernului privind obiecțiile de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare de stat, acestea fiind considerate nefundamentate, în acest sens urmând să fie transmis document Curții Constituționale a României până cel mai târziu luni, 3 decembrie 2024.
Președintele Marius Apostol a ridicat problema măririi indemnizației pentru veterani, militarii răniți, văduvele celor decedați și copiilor orfani. Premierul a fost surprins de faptul că indemnizațiile nu sunt actualizate, specialiștii Ministerului Apărării Naționale justificând aceasta prin Ordonanța de Guvern nr. 115 din 2023; președintele AMVVD, Marius Apostol, a corectat expertul MApN precizând că de fapt este vorba de OG nr. 31/2024 care specifică fără dubiu actualizarea indemnizațiilor.


În aceeași ordine de idei, președintele Marius Apostol a ridicat și problema taxelor exorbitante la care sunt supuse sucursalele și Centrul de Recuperare și Refacere a Veteranilor din comuna Aninoasa, de către autoritățile locale, premierul menționând că se va implica pentru aplicarea legii în litera și spiritul ei, astfel încât recunoștința pentru veterani să fie realitate și să nu se transforme în măsuri punitive.
În semn de protest față de inițiativa primăriei Aninoasa și abuzului primarului Vlăduț Nicolae de a impozita exacerbat AMVVD, am inițiat demersuri pentru a protesta în fața prefecturii și Consiliului Județean al județului Dâmbovița, pentru data de 05 decembrie.
Premierul Marcel Ciolacu a întărit audienței faptul că „guvernul va susține promovarea și punerea în aplicare a legii, prin care să fie înlăturate inegalitățile privind pensiile militare de stat”.
Totodată, primul ministru Marcel Ciolacu, a precizat că în cazul în care CCR va decide că proiectul de lege privind pensiile militare de stat va fi declarat neconstituțional, pe data de 2 decembrie 2024 toți reprezentanții organizațiilor sunt invitați la discuții pentru a întocmi un proiect de Ordonanță de Urgență care să fie promovat de Guvern.
Din partea Guvernului, la activitate au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, reprezentanți ai Ministerului Justiției, șeful Direcției Generale Financiar Contabile a Ministerului Apărării Naționale generalul locotenent Florin Jianu, proaspăt decorat de instituția prezidențială pentru merite deosebite în insultarea și opresarea veteranilor și rezerviștilor ale căror interese el trebuie să le servească prin fișa postului, chiar cu prețul vieții așa cum veteranii sunt gata să apere patria care-i asigură scaunul cald de pe care ia decizii și semnează acte ce desconsideră demnitatea militarilor.

SACRIFICII PENTRU VETERANI

De-a lungul timpului, vicisitudinile politicii de pe plaiurile mioritice și-au arătat adevărata față și împotriva veteranilor României.
Astfel, în anul 2013, la inițiativa a 12 “apostoli” hotărâți să lupte pentru drepturile veteranilor din teatrele de operații, a luat ființă ASOCIAȚIA MILITARILOR VETERANI ȘI VETERANILOR CU DIZABILITĂȚI “SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE – IZVORÂTORUL DE MIR”, o entitate care își propunea să adune și să coalizeze toți veteranii din teatrele de operații (pentru început au făcut parte din asociație doar veterani din cadrul MApN).
Președintele AMVVD, dl. slt. (r) Marius Apostol: “Ca orice început, nu a fost deloc ușor! După apariția AMVVD, primul gând a fost să o construim pe o fundație solidă. Prima măsură luată împreună cu cei 11 colegi veterani fondatori a fost ideea de a nu avea grade în asociație. Știam că va fi greu, dar nu imposibil. Fapt pentru care am reușit. Egalitatea tuturor camarazilor a constituit un factor forte în decizia de constituire a asociației. Scopul principal al AMVVD l-a constituit, în primul rând, elaborarea unei legi organice prin care să fie recunoscut statutul de ,,Veteran al Teatrelor de Operații”.
Un an mai tarziu, în 2015, de la primele 5 sucursale înființate în țară, visurile noastre au început să zburde: am realizat că veteranii răniți în teatrele de operații au nevoie de un Centru de Refacere și Recuperare. Un centru la care să poată fi tratați toți veteranii. Se știa că va fi foarte greu, se știa că generalii Armatei Române se vor împotrivi unei astfel de inițiative. Nu s-au împotrivit doar, au pus piedici la tot pasul.
Tot în 2015, construcția AMVVD a început să facă pași mari prin înființarea a încă 9 sucursale. Numărul camarazilor veterani creștea. La acest moment s-a pus problema aducerii în asociație a tuturor celor care au luptat în teatrele de operații: polițiști, jandarmi, SPP, SRI. Această propunere nu a picat bine deloc, nici generalilor din armată și nici câtorva colegi din asociație. Timpul, însă, a demonstrat că acest lucru a fost unul bun, deoarece a coalizat toate forțele din Sistemul Național de Apărare, Ordine și Siguranță Publică.
Legea 150/2014 privind modificarea si completarea OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați, a fost prima mare realizare a recunoașterii meritelor VTO. În această lege a fost prevăzută și declararea datei de 11 noiembrie ca fiind ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII.
Din garajul lui Marius Apostol, în 2018 am obținut un spatiu pentru desfășurarea activității de la Primăria municipiului București. Începând cu obținerea sediului, am preluat locația actualului Centru de Refacere și Recuperare de la Primăria municipiului Târgoviște și am început coagularea acestui proiect. Ca el să poată funcționa, a fost o mare nevoie de bani. Sume de bani au fost strînse prin organizarea de spectacole caritabile, cât și prin donații ale camarazilor veterani, simpatizanți sau susținători.
Într-o ședință extraordinară a Parlamentului la care au participat și membrii AMVVD s-a legiferat mult așteptata Lege nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat reprezintă lupta veteranilor timp de aproape 2 ani cu reprezentanții puterii din acei ani.
“Timp de doi ani, am bătut la ușile tuturor comisiilor parlamentare, timp de doi ani, că era ploaie, era vânt, am mers de fiecare dată și nu m-am gândit niciodată că nu voi reuși. Era dreptul nostru și am prins momentul dinaintea alegerilor parlamentare din 2020. Eram totuși conștient că neaprobarea legii înaintea alegerilor putea însemna să aducem și asociația în prag de instabilitate Am fost făcut ca la ușa cortului, au vrut să mă bage in comisie, eram militar activ într-adevăr, au încercat să mă acuze că sunt sindicalist și multe altele. „Norocul meu”, dacă pot spune așa, era că sunt militar rănit grav și iscăm un scandal mediatic puternic și așa am scăpat…..”
Așa s-ar putea rezuma eforturile membrilor Consiliului Director și a președintelui AMVVD în obținerea recunoașterii drepturilor VTO.
Timpul nu mai avea răbdare, noi nici atât. Înainte și ulterior legii 168, AMVVD s-a luptat și a obținut mărirea soldelor cu 15 procente, precum și acordarea decontării vacanțelor pentru tot personalul SNAOSP. Acel “diabolic” gl. Jianu (Direcția Financiară MApN) a fost total împotriva acordării drepturilor financiare. La fel cum este și în prezent, cu toata clasa politică mincinoasă.
Zeci de dosare penale introduse în instanță de un fost vicepreședinte – Sorel Cătănescu, alături de câțiva acoliți, în încercarea de a face bani nemeritați de pe spatele veteranilor, au făcut ca AMVVD să piardă mult timp în instanțele judecătorești, asociația reușind să demonteze toate acuzațiile aduse vreme de câțiva ani de către acești indivizi.
“Nu voi renunța niciodată la realizarea visului nostru, acela de a finaliza CRRV, sau pentru obținerea rezolvării inechităților cuprinse în legislația pensiilor militare. Niciodata!!!” – Slt. (r) Marius Apostol.
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!