La invitația autorităților locale din comuna Ruginoasa, județul Iași, o delegație a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, reprezentată de președintele asociației – Marius APOSTOL, vicepreședinții coordonatori Iulius ONICA și Cristian GUȘTERE, președinții sucursalelor AMVVD Suceava – Florea DUMITRU și AMVVD Iași – Cătălin DOBREA, a participat la sărbătorirea “Micii Uniri”.
Alături de autoritățile publice centrale/locale și elevi ai Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc, au depus din partea Asociației, coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan CUZA din localitatea mai sus menționată.
Membrii Asociației au participat și la spectacolul organizat la Palatul lui Alexandru Ioan CUZA, de interpreta de muzică populară Narcisa CIUHAN, elevi ai unui grup școlar din Suceava și elevi ai Școlii Gimnaziale din localitatea Horodniceni, județul Suceava.
Împreună cu membrii autorităților centrale/locale și cu locuitorii comunității, membrii Asociației au fost invitați să se alăture in Hora Unirii, organizată ad-hoc in fața Palatului domnitorului.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea Moldovei cu Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.
ONOARE ȘI RESPECT!