Daily Archives: 26 septembrie 2024

1 post

AMVVD – veteranii TO, cu motocicletele în turul României

Revenirea în Timișoara ne-a oferit ocazia participării la „Ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat lui Adrian Bărar”, chitarist, compozitor, textier și producător muzical, fondator al formației de muzică rock – Cargo, la invitația colegilor de la DoomStriker LEMC.
Apoi, pe 20 și 21 septembrie, echipa veteranilor motocicliști, formată din Sorin V. și Bart B., s-a reunit cu Barbaru’, Teodor Dat și alți membri ai clubului moto „VTO B2 Riders AMC” la Timișoara, pentru a participa la DoomFest 2.0 – 2024: Festivalul Faptelor Bune pentru Banat, o inițiativă a Doomstriker LEMC Banat și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, un eveniment caritabil, destinat strângerii de fonduri necesare proiectului „Color the Village/Colorează Satul – Festivalul Faptelor Bune”, coordonat de Asociația Acasă în Banat, pentru reabilitarea caselor vechi din mediul rural din Banat, contribuind la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural al regiunii.
Și iată că ziua de luni a început cu deplasarea spre Drobeta Turnu Severin, unde temerarii noștri erau așteptați să ajungă la sucursala locală a Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul De Mir” (AMVVD).
Dar cum nu întotdeauna soarta ne este favorabilă, atât Kawasaki, cât și condiția de sănătate a lui Bart, au impus ca echipa să decidă dacă va urma obiectivul activității sau vor renunța. Dar noi știm că numai cei îndrăzneți vor reuși, iar noi veteranii AMVVD suntem obișnuiți să nu ne lăsăm învinși de sorții potrivnici, astfel am decis că este mai bine să parcăm Kawasaki la localnici, iar Bart B. să revină în Timișoara, astfel ultima etapă a turului României pe motociclete va fi continuată doar de Sorin V.
Acestea fiind zise, a început cursa contra cronometru pentru a ajunge la timp la următoarea destinație, dar și pentru a mă bucura de un traseu mirific oferit de clisura Dunării de la Moldova Nouă până la Orșova, pe care orice motociclist ar trebui să-l parcurgă măcar odată pe an. Am fost răsfățat de însoțitorul meu de drum, Marius Enea din Orșova, veteran al teatrelor de operații cu mai multe misiuni la activ, membru al clubului moto „Veterans’ MC”, care m-a condus în siguranță spre destinație, unde președintele sucursalei locale, Petrică Neagu, a organizat întâlniri de lucru la nivelul primarului urbei de pe malul stâng al Dunării, domnul Marius Scrieciu, cu președintele Consiliului Județean al județului Mehedinți, Aladin Georgescu, și un tur de onoare al muzeului din municipiu.
Mesajul AMVVD, transmis pe timpul întâlnirilor, a fost acela că veteranii TO au potențialul de a fi în continuare valorificați pentru a transmite expertiza, experiența acumulată și spiritul respectului pentru datorie, istorie și tradiții către societatea civilă și mai ales către tinerele generații atât de expuse provocărilor și tentațiilor societății moderne.
Primirea echipei AMVVD la ambele instituții publice a fost una amicală, de mare respect pentru sacrificiile militarilor, în scopul realizării interesului național.
La rândul său, primarul orașului Drobeta Turnu Severin, domnul Marius Scrieciu, ne-a prezentat câteva proiecte de perspectivă și a evidențiat respectul față de AMVVD prin colaborarea excepțională pe care o are cu președintele sucursalei locale a AMVVD, Petre Neagu. A fost evocat de asemenea și festivalul Young Veterans Fest, organizat aici anul trecut.
Președintele Consiliului Județean al județului Mehedinți, domnul Aladin Georgescu, a menționat tradițiile militare pe care le are în familia sa și deci atașamentul față de militari și veteranii TO. Discuția a continuat cu detalierea proiectelor din responsabilitatea instituției pe care o conduce și a exprimat sprijinul pentru organizarea la „Muzeul Regiunii Porțile de Fier” a unei secțiuni a AMVVD, privind participarea Armatei Române la misiunile internaționale.
La Muzeul Regiunii Porțile de Fier am fost întâmpinați de doamna muzeograf Mihaela Stănciulescu, care ne-a oferit detalii interesante privind evenimentele istorice și impactul lor asupra regiunii Mehedințiului. De asemenea, doamna Mihaela este promotorul și susținătorul fervent al realizării unei secțiuni în cadrul renumitului muzeu, care să evoce prezența militară a României în cadrul misiunilor PfP sau de coaliție, desfășurate în mediu internațional.

„AMVVD, veteranii TO, militarii, fie ei în activitate sau rezervă, au datoria morală de a întoarce către comunitate experiența acumulată de-a lungul carierei lor. Istoria națională, tradițiile, respectul față de înaintași și pentru simbolurile naționale trebuie promovate și cultivate continuu în rândul societății civile, dar mai ales în rândul tinerei generații care are ocazia să găsească în noi modele de conduită și de viață.
Împreună, am demonstrat că faptele bune pot transforma vieți și, prin solidaritate, putem construi un viitor mai bun.” – Marius Apostol, președintele AMVVD, veteran al teatrelor de operații, grav rănit în misiune.

Continuăm până la capăt, noi nu facem lucrurile pe jumătate.
Noi suntem veterani și nouă ne pasă!
Respect pt veterani!
Onoare și Respect!