Daily Archives: 26 noiembrie 2022

3 posts

LA TAIFAS cu VETERANII din A.M.V.V.D. ce sunt prezenți ANUL ACESTA LA PARADA ZILEI NAȚIONALE – ROBERT JUGĂNARU

„Noi cei din linia întâi”

Cuvântul „veteran” pentru mulți poate înseamnă ceva obișnuit, ceva normal, ceva simplu ori nimic. Pentru noi, cei care știm cum e să fii VETERAN și să lupți împotriva „răului”, să aperi interesele naționale, țara și poporul în care te-ai născut și ai crescut înseamnă VIAȚĂ, SPERANȚĂ, CURAJ ȘI RESPECT. 

Pe 1 Decembrie din partea Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități vor defila iar sub Arcul de Triumf VETERANI ai Teatrelor de Operații.

Comandantul detașamentului AMVVD este prim-vicepreședintele asociației, Robert Jugănaru, veteran al Teatrelor de Operații.

Stând de vorbă cu el am aflat că urmează citatul lui Benjamin Mays: „În viață nu e o tragedie faptul că nu-ți atingi scopul. Adevărata tragedie e să nu ai unul”, consinderându-l a fi cel mai bun citat motivațional.

Apoi, Robert a continuat melancolic povestea vieții lui, săturat fiind de poziția unor camarazi și cetățeni care fac tot felul de afirmații nejustificate, de a confunda îndatoririle jurământului depus la început de carieră, tratatele și alianțele cu mercenariatul. A avut o viață plină, o viață care deși începută devreme, i-a răsplătit ambiția și preseverența, o viață în care a învățat să facă haz de necaz, să se înarmeze cu răbdare față de cei care au mintea scurtă sau nu vor să vadă că a fi militar de carieră, fie el și MAI, înseamnă a servi Patria.

Stând la taifas cu veteranul, acesta a povestit (într-un mod ironic) viața de APV-ist, dându-le un răspuns celor care cred că veteranii teatrelor de operații ce au fost în misiunii internaționale s-au dus „într-o vacanță all inclusive” plătită.

„Legat de mine am muncit de la 19 ani când am devenit tânăr sergent major. Țin minte că în data de  27.09.1997 ploua cu găleata la avansare. Oricum pe atunci militarii în termen erau mai mari ca mine, căci armata se făcea la 18 de ani. Am deținut în MAI cam toate pozițiile: șef depozit, subofițer pază, responsabil PSI și protecția muncii, ofițer achizitii, ofițer intervenția, comandant de pluton, șef birou, șef serviciu. Acum am ajuns la poziția de a verifica pe alții privind îndeplinirea obligațiilor de serviciu, deja o fac de 4 ani. Dacă mă întrebați acum 25 de ani unde mă văd peste această perioadă vă spuneam secretar de stat. Încă nu am ajuns dar sper să mai urc în carieră măcar cât mai sus poate nu la ultima treapta dar măcar până pe la ultimile trepte.

În Afganistan am ajuns din greșeală. Nu voia fostul comandant sa mă mute de la Bicaz la Piatra Neamț să nu mai fac naveta. M-am enervat și m-am înscris la examen. Am reușit sa trec rând pe rând câte un examen, au fost vreo 10 probe, sport ( 4 probe) examen medical  ( 8 examene) , limba engleză, restul examene de specialitate. Culmea am reușit sa ma încăpățânez și să prind lotul ,,26 de ofițeri din 400 candidați”.  Am stat 7 luni în Kandahar [ 04.05.2012 – 27.11.2012 ] și am simțit frumusețea deșertului, a  nisipului care ne mângâia corpul peste tot, căldura tropicală și toate plăcerile de genul, posibil din cauza asta căutam majoritatea vacanțele exotice. Bine, în „vacanța” asta exotică am dormit cam puțin făceau „vecinii” noștri de peste drum  cam multă gălăgie și tot aruncau cu obiecte peste gard, am reușit să mă feresc de ele. M-am gândit să fac reclamație dar nu am mai făcut-o îmi pierdeam timpul aiurea. Într-o zi m-am hotărât să plec de acolo, de fapt ne-au dat afară, sejurul de 7 luni se terminase, venise alții să beneficieze de ,,all inclusiv”. Am plecat de acolo în pantaloni scurți și tricou, era luna noiembrie mai aveam o vestă și o casca de mă puneau ăia sa o țin la mine, îi ascultam, că dacă vecinii tot aruncau cu tot felul de lucruri peste gard spuneau ca e ,,safe”. Probabil i-am deranjat cam tare că am fi vrut să mai stam și ,,șefii” s-au supărat pe noi de am ajuns în Kârgâzstan, țin minte era în 12.11.2012 se apropia ziua mea de naștere.  Când am aterizat de la 60 grade cu plus am ajuns la – 25 grade. Era zapadă peste tot, cei care ne-au luat de la avion aveau șube eu și colegii ținută de concediu de căldură tropicală. Dupa vreo 2 săptămâni petrecute acolo de am reușit sa ne aclimatizam am ajuns în București. Cam asta despre concediul meu all inclusive din Kandahar și Kabul.”

AMVVD – „bărbați de oțel cu suflet de catifea”

În fiecare an, la începutul lunii decembrie, cu ocazia zilei Sf. Moș Nicolae, ne gândim la cei mai necăjiți dintre copii, cei rămași singuri pe lume nu pentru că au fost abandonați, ci pentru că părinții lor s-au stins. Deși oamenii, lucrurile și mentalitățile s-au schimbat mult în ultimii 20-30 de ani, viața acestor copii este plină de lipsuri, mai ales afective, astfel că Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) împreună cu camarazii veterani de la Asociația moto „VTO B2 Riders ARMY MOTORCYCLE CLUB”, exprimă compasiunea profundă față de toții copiii instituționalizați în centre publice sau private.

În acest context, trebuie să oferim acestor copii șansa să crească într-un mediu mai prietenos și mai cald, mai aproape de ceea ce știm că înseamnă o familie. Am văzut asta în Teatrele de Operații și vrem, căutam permanent să le fim alături copiilor orfani, dar în aceeași măsură si celorlalți copii din evidențele sistemului de asistență socială.

Cu această ocazie vă adresez respectuos rugămintea ca cei care doresc să fie alături de copiii orfani de la „Așezământul Sfântul Calinic” din Roșiorii de Vede, Așezământul „Sf Mihail și Gavriil” din comuna Slobozia jud Giurgiu și Căminul pt Copii Orfani și cu Dizabilități „Domnița Bălașa” (situat pe Aleea Istrului, București, S6) cu bani, produse alimentare și/sau nealimentare, haine/încălțăminte, să se adreseze Departamentului Secretariat al AMVVD la nr. tel. 0770 419 899.

Cu siguranță copii se vor bucura de surpizele pregătite pentru sărbători.

Vă mulțumim anticipat!

𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁̦𝗶e „𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮 – 𝗡.𝗔.𝗧.𝗢”

Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a găzduit, în perioada 15-22.11.2022, o fotoexpoziție cu tema „România – N.A.T.O. – De la parteneriat la alianță în lupta împotriva terorismului, pentru o lume mai sigură și mai bună”.

Cu acest prilej, la finalul simpozionului, președintele Sucursalei Suceava a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, AMVVD, domnul Dumitru FLOREA, împreună cu domnul Dumitru DAVIDEL, reprezentant al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Suceava, au făcut o prezentare a participării Armatei Române în misiunile din Teatrele de Operații.


Cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, domnul DUMITRU Florea, președintele Sucursalei Suceava a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a conferit Placheta aniversară, comandantului Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, domnul colonel dr. Aurelian-Romeo POPOVICI și diplome de onoare locțiitorului comandantului, domnul lt. col. Marius GRECU, directorului adjunct, doamna profesor Monica BUCULEI, doamnelor profesoare Maria ROMAGA și Mihaela PINTILEI.

𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗮 „𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮 – 𝗡.𝗔.𝗧.𝗢”

AMVVD

ONOARE ȘI RESPECT!