În cea de-a treia zi în Republica Moldova, delegația AMVVD împreună cu reprezentanți ai UNVRI au mers în satul Coșnița, raionul Dubăsari pentru a aduce un omagiu eroilor români martiri ce au căzut în sângerosul conflict armat din stânga Nistrului în semn de respect și admiraţie faţă de luptătorii care şi-au sacrificat viaţa pentru patrie.
Delegația AMVVD a fost întâmpinată de vicepreședintele raionului Dubăsari, Vlad Izman, de secretarul raionului și veteranii din satele Coșnița, Cocieri, Malovata Nouă. După schimbul de experiență au mers împreună la Monumentul eroilor căzuți pe platoul de luptă pentru Integritatea și Suveranitatea Republicii Moldova, din anul 1992 (n.n. – 47 de polițiști și civili) pentru a le aduce un omagiu.
Aflată pentru prima oară pe pământ transnistrean, delegația AMVVD a poposit și la troița din apropierea locului unde a fost omorâtă grupa de cercetași condusă de voluntarul, veteran al teatrului de operații Afganistan, Filip Lupașcu, pentru a depune o coroană de flori arătându-și respectul şi admiraţia faţă de eroii care şi-au sacrificat viaţa pentru patrie.
Alături de cele două asociațtii au mai participat: Vladimirov Valeriu, Croitor Anatolie, Rotari Mihai cavaleri ai ordinului Ștefan cel Mare, Coica Vladimir (n.n. invalid de război, fără picior), Beșleagă Victor, Țurcan Nicolae. Deși cei din urmă enumerați au fost decorați cu medalia Meritul Militar, iar eroul Filip Lupașcu, decorat postmortem cu distincția „Cavaler al ordinului Stefan cel Mare”.
Amintim că, Filip Lupascu a lăsat acasă doi copii mici ca să poată ajuta, cu experiența căpătată în TO , la eliberarea zonei. În sângerosul conflict armat din stânga Nistrului, la care au participat 4.325 de poliţişti. Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992. Atunci, efectivele Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. Separatiştii din stânga Nistrului au fost susţinuţi de Armata a 14-a a Federaţiei Ruse. În lupta din 1992 s-a implicat Poliţia Republicii Moldova, deoarece statul nu avea armată în acea perioadă. În lupta din 1992 s-au implicat şi localnicii din Cocieri. Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992. Atunci au fost afectate mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Tighina, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Varniţa şi Roghi. Potrivit unor estimări, în conflictul din 1992 au murit aproape 300 de combatanţi şi 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane originare din regiunea transnistreană, deşi numărul oficial al victimelor nu a fost anunţat.
ONOARE ȘI RESPECT!