Daily Archives: 30 aprilie 2022

4 posts

De ZIUA CIMIC am sărbătorit împreună, veterani și civili, încă o reușită

Ieri și astăzi sunt două zile importante pentru noi – militari, fosti militari, veterani și civili. Am sărbătorit ieri Ziua Veteranilor de Război, astăzi sărbătorim alte trei mari evenimente: Ziua Infanteriei, „Regina Armelor”, Ziua Logisticii Militare și Ziua Cooperării Civili-Militari (CIMIC), în felul nostru.

Ne-am respectat eroii făcând curat acolo unde își au locul de veci și aprinzând o candelă la căpătâiul lor, depunând o floare, dar ne-am și serbat, așa cum am putut, veteranii de război ce au dat o filă de istorie României.

Dacă a fost mult sau puțin nu contează, contează că am reușit ca voluntari să aducem recunoștința noastră celor care au trăit și plătit cu sânge libertatea și pământul țării.

Am fost uniți, atât noi membrii AMVVD, cât și civilii care ni s-au alăturat sau ne-au cerut ajutorul pentru a continua activitatea umanitară.

Astfel, patru sucursale AMVVD – Bacău, Galați, Botoșani și Iași – împreună cu Asociația „Valoare Plus” au oferit cantități considerabile de ajutoare pentru cei ce acum trăiesc clipe de coșmar, se ascund din cauza bombardamentelor, încearcă să fugă din calea războiului.

Poate că nu-i mult, dar este ceva decât nimic. Nu sunt vorbe, sunt fapte…. Nu ne lăudăm, ci vrem să mulțumim tuturor celor care cred în noi. Mulțumim Asociației „Valoare Plus”, mulțumim firmei Niran Co. Products SRL, mulțumim colegilor de la AMVVD BACĂU, AMVVD GALAȚI, AMVVD BOTOȘANI, AMVVD IAȘI, vă mulțumim vouă, tuturor oamenilor cu suflet mare care au înteles, încă o dată că, DAR din DAR se face RAI și că, în viață contează FAPTELE, NU VORBELE!

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI, ÎMPREUNĂ REUȘIM SĂ AJUTĂM, SĂ DĂRUIM, SĂ FIM MAI BUNI, SĂ ADUCEM SPERANȚĂ PE CHIPUL OAMENILOR NECĂJIȚI!

30 Aprilie – Ziua Cooperării Civili-Militari (CIMIC)

Astăzi aniversăm un sfert de veac de la înființarea primei structuri de profil din Armata României.

Deși relativ nouă în Armata României (la 30 aprilie 1997, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, a fost înființată prima structură CIMIC în Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente), ca specialitate militară distinctă, cooperarea civil-militari și-a demostrat pe deplin utilitatea atât în teatrele de operații, unde militarii noștri au acționat în ultimele trei decenii, cât și pe teritoriul național.

În terminologie NATO, CIMIC reprezintă totalitatea acţiunilor întreprinse pentru a stabili şi a menţine cooperarea între comandanţii militari, populaţia civilă şi instituţiile din zona de operaţii, în vederea asigurării unui climat de securitate, folosit, de regulă, pe perioada operaţiilor de sprijin al păcii.

În teatrele de operații specialiștii în misiuni CIMIC ai Armatei României s-au implicat permanent pentru a sprijini populația din zonele de responsabilitate ale trupelor, contribuind la dezvoltarea unei relații bune a detașamentelor românești cu localnicii, așa cum s-a întâmplat în Irak, Afganistan, Bosnia sau Kosovo.

În țară, militarii din structurile CIMIC au participat la o serie de acţiuni de distribuire de alimente şi produse de igienă personală persoanelor vârstnice şi veteranilor de război şi văduvelor acestora din mai multe judeţe ale ţării.

La cei 25 de ani de la înființarea acestei arme Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” le urează  specialiștilor CIMIC cât mai multe misiuni reușite și sănătate!

La Mulți Ani, dragi colegi!

30 aprilie- Ziua Logisticii Militare

La 30 aprilie, Armata României sărbătoreşte Ziua Logisticii Militare, iar anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Direcţiei logistice din Statul Major al Apărării, marcând, totodată, introducerea termenului de logistică militară, ca etichetă pentru planificarea şi executarea mişcării şi aprovizionării trupelor.

Termenul „logistică” a fost utilizat pentru prima oară în domeniul militar, logistica fiind considerat ramura artei războiului care se ocupă de mişcarea şi aprovizionarea trupelor. Conceptul a evoluat din nevoia forțelor militare de a se aproviziona în timpul războaielor. Inițial ea s-a numit intendență. Astfel, acest termen al logisticii, defineşte o practică foarte veche.

Apariţia logisticii militare, aşa cum este ea înţeleasă în zilele noastre, coincide cu apariţia armatelor organizate, cu care diversele naţiuni sau state au încercat să-și impună forţa militară asupra vecinilor. Sunt sapte arme care fac parte din logistică şi toate la un loc contribuie la asigurarea trupelor. Toți aceşti oameni, de la diferite specialități, vor să facă parte din această armă şi fiecare militar din această categorie de personal trebuie să ridice valoarea logisticii. Pentru fiecare în domeniul său de activitate criteriul de bază trebuie sa fie profesionalismul.


Este esenţial să avem logistica potrivită, la momentul potrivit, în locul potrivit şi vă cer în continuare aceeaşi implicare atât în procesul de transformare a Armatei României, cât şi în cel de realizare a interoperabilităţii cu structurile NATO.

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” le urează un sincer si călduros LA MULȚI ANI, multă sănătate și cât mai multe împliniri colegilor logisticieni!

30 aprilie – Ziua Infanteriei, ,,Regina Armelor”

În ultima zi a lunii aprilie, Armata României își sărbătorește arma cu cea mai mare pondere în structura de forțe. „Formăruirea în Valahia a șase batalioane pedestrime și șase escadroane călărime a străjii pământești”, la 30 aprilie 1830, coincide cu înființarea Infanteriei Române Moderne.

În conformitate cu Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.102 din 30.07.1990, începând cu 01.08.1990, Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor s-a reorganizat în Comandamentul Trupelor de Uscat, în compunerea căruia au intrat: Direcţia Tehnică de Tancuri şi Auto;Inspectoratul General al Infanteriei şi Vânătorilor de Munte; Inspectoratul General al Blindatelor; Inspectoratul General al Artileriei; Inspectoratul General al Geniului; Inspectoratul General al Protecţiei Antichimice; Inspectoratul General al Apărării Antiaeriene a Trupelor de Uscat. Ulterior în baza Ordinului general al ministrului apărării naţionale nr. 24 din 30.08.1993, Comandamentul Trupelor de Uscat s-a transformat în Statul Major al Trupelor de Uscat, având în subordine armate de arme întrunite, instituţiile de învăţământ şi formaţiuni de diferite arme subordonate direct.

Începând cu data de 11.04.2000, în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. S 8, referitoare la „PLANUL – CADRU PRIVIND PROCESUL DE RESTRUCTURARE ŞI MODERNIZARE A ARMATEI ROMÂNIEI”, Statul Major al Trupelor de Uscat a fost denumit în Statul Major al Forţelor Terestre.

În etapa actuală, Forţele Terestre, din cadrul cărora fac parte marile unităţi şi unităţile de infanterie, constituie categoria de forţe de bază a Armatei României.

Menţinerea capacităţii de luptă a structurilor de infanterie subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, în prezent şi în viitor, simultan cu transformarea lor într-o forţă militară pentru secolul XXI, cere un efort cumulativ pe termen lung, de timp şi resurse.

În prezent, infanteria reprezintă o componentă profesionistă, cu o vastă experiență construită în poligoanele de instruire și în misiunile din teatrele de operații. Ei sunt recunoscuți ca oameni de acțiune, hotărâți, ambițioși și adaptabili.

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” le urează sănătate, curaj, devotament și împliniri pe toate planurile!

La mulți ani infanteriștilor români de ieri și de astăzi!