Daily Archives: 24 ianuarie 2022

2 posts

Sărbătoarea ”Unirii Mici” în sucursalele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, membrii Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități și-au făcut datoria morală și au sărbătorit acest eveniment în condiții de pandemie:

Sucursala AMVVD Alba a participat la slujba religioasă de Te Deum în amintirea făuritorilor Unirii din 1859 și au vizitat vernisajul ,,Alexandru Ioan Cuza” aflat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Din partea sucursalei au participat președintele Albu Daniel împreună cu 2 membrii;

Sucursala AMVVD Arad a participat la activitățile desfășurate în garnizoană prin președintele sucursalei și membri ai asociației, alături de primarul Aradului.

Sucursala AMVVD Argeș a participat, la invitația comandantului garnizoanei Pitești, la depunerea de coroane la Monumentul Unirii cu o delegație formată din vice-președintele Dan Arsenescu și 3 membrii;

Sucursala AMVVD Bistrița a participat la activitățile dedicate Unirii Principatelor Române, luni 24 ianuarie, ora 12.00, în Piața Unirii din Bistrița, cu o delegație formată din membri ai sucursalei;

Sucursala AMVVD Botoșani a participat la o depunere de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Municipiu, la invitația prefectului și comandantului Garnizoanei Botoșani;

Sucursala AMVVD Brașov a participat la activitățile desfășurate în Piața Unirii din Brașov, începând cu ora 12:00 dar și la proiectul desfășurat în parteneriat cu Grădinița HePa și Clubul Sportiv Hac Long Trao Brașov având ca scop crearea unui spațiu alternativ de promovare a manifestărilor cultural-istorice în rândul copiilor, ca premisă a unei educații valoroase.

Sucursala AMVVD Constanța a sărbătorit Unirea Principatelor Române la Cimitirul International Mircea Vodă, unde a avut loc un Te Deum săvârșit de un Sobor de preoți sub coordonarea Părintelui Georgian Iordan. În Municipiul Constanța, ceremonia serbării a avut loc în Piața Ovidiu. Chiar dacă a fost frig, nimic nu ne-a oprit să serbăm această zi! La mulți ani, România!

La invitația MApN, Marius Apostol, președintele AMVVD a participat la Dealul Mitropoliei, Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din București la depuneri de coroane.

Membrii sucursalei AMVVD Ialomița au participat la parada militară desfășurată în Piața Unirii din municipiul Slobozia, organizată de Consiliul Județean și Primărie.

Sucursala AMVVD Prahova a participat luni, 24 ianuarie, începând cu ora 9:30, la o ceremonie de depunere de buchete de flori la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza în fața Primăriei Ploiești cu o delegație formată din președintele AMVVD Prahova, Manta Norocel Florin și vicepreședinții Manea Gabriela, Sîrghie Octavian, Jianu Victor, Vișan Elena și Rapan Mihai;

Sucursala AMVVD Suceava a participat la Palatul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza împreună cu membrii din Fălticeni și Vatra Dornei la un ceremonial de depunere de coroane de flori, vizitarea Muzeului Alexandru Ioan Cuza, vizionarea programului artistic organizat de către copiii Școlii Gimnaziale Maria Cantacuzino și ai Clubului Copiilor Moldava coordonat de prof. Lenuța Rusu și prof. Chitan Maria, la finalul activității participanții prinzându-se în tradiționala Horă a Unirii în fața Palatului A.I. Cuza.

Activități similare au avut loc și în sucursalele AMVVD Vâlcea și Gorj:

Proiect cultural-istoric la Brașov: „Împreună în Mica Unire”

AMVVD sucursala Brașov organizează, alături de parteneri din Brașov, prima ediție a proiectului cultural – istoric „Împreună în Mica Unire”, având ca și scop crearea unui spațiu alternativ de promovare a manifestărilor cultural- istorice in rândul copiilor, ca premisa a unei educații valoroase.

Alături de Clubul Sportiv Hac Long Trao Brașov și Gradinita HePa, sucursala AMVVD și-a propus să atingă următoarele obiective:

  1. Organizarea unor ateliere educative , autentice, care sa sprijine interacțiunea trecutului cu prezentul , in rândul tinerilor.
  2. Incurajarea copiilor sa privească spre trecut , spre valorile nationale, spre istoria scrisa și trăită a strămoșilor noștri.
  3. Incurajatea comunicării între generații si aducerea lor împreună.
  4. Creșterea gradului de educație prin cunoaștere și comunicare;

Activitățile se desfășoară între orele 14.00-16.00, după următorul program:

  • primirea copiilor îmbrăcați în costume populare
  • prezentare video a Micii Uniri, pe înțelesul copiilor.
  • atelier de pictura
  • Hora Unirii
  • ospitalitate romaneasca: pâine cu sare
  • atelier de confectionat păpușele din ață( rosu, galben, albastru)

Coordonatorul proiectului este vicepreședintele sucursalei AMVVD Brașov, Carmina Nicolescu.