Imnul este, alături de drapel, stema și sigiliul statului, un simbol național.
Începând cu anul 1998, odată cu adoptarea Legii nr.99/1998 prin care este stabilită ziua de 29 iulie, Ziua Imnului Național al României s-a decis să fie marcată prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice.
Nu întâmplător a fost aleasă această zi. ,,Deșteaptă-te române”, de Andrei Mureșanu, a fost intonat întâia dată la 29 iulie 1848, fiind un simbol al unității.
,,Deșteaptă-te române” a devenit oficial Imnul Național al României prin Decretul-lege nr.40, pulicat în Monitorul Oficial al României nr.15 din 25 ianuarie 1990, ca apoi să fie menționat și în Constituția României din 1991.
,,Deșteaptă-te române”, poezia devenită imn, are un conținut patriotic, care prin însăși mesajul imperativ ne determină la unitate, la păstrarea valorilor, simbolurilor, istoriei, originilor neamului românesc, veșnic vii.
La zi însemnată a poporului român, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” va participa, prin reprezentanți ai celor 36 de sucursale, la activitățile specifice dedicate acesteia, deși parcurgem o perioadă dificilă, în care lucrurile firești nu se mai pot înfăptui decât respectând regulile distanțării sociale.
Imnul trebuie să rămână mesajul după care ne ghidăm în această perioadă grea și să ne dea speranța că ,,acum ori niciodată” trebuie să confruntăm pericolul și să-l învingem.
Vivat spiritul român!