Ziua Tanchiștilor – Astăzi, 97 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de tancuri. LA MULȚI ANI!.

Astăzi, 1 august 2016, se împlinesc 97 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de tancuri.

Arma tancuri și-a dovedit rapid utilitatea și competitivitatea și a contribuit, hotărâtor, la accelerarea acțiunilor de luptă. Prin mobilitate, putere de izbire și de foc și o eficientă protecție a echipajelor, tancurile au justificat întrebuințarea lor preponderentă în acțiunile ofensive. România a fost printre primele țări din Europa și chiar din lume care și-a înzestrat armata cu acest tip de armament.

Fiecare militar crede şi susţine că arma lui este cea mai importantă. Artileristul zice că tunul este Zeu pe câmpul de luptă, infanteristul spune că arma lui, alături de baionetă, bineînţeles, este Regina bătăliilor. La armele aviatorilor sau marinarilor, tereştrii, nici nu îndrăznesc să viseze. Ca să nu mai vorbim despre cei de pe submarine, navele cosmice sau din forţele speciale.Toţi sunt cei mai importanţi.

Din acest punct de vedere, tanchiştii nu se lăsă mai prejos, pentru că, după părerea lor (și a specialiștilor militari, evident!), pe câmpul de luptă terestru modern, tancul este „regele”.

Încă din primăvara anului 1919, Ministerul de Război îşi propusese să înfiinţeze atât o şcoală, cât şi un batalion de care de luptă, lucru consfinţit prin contractul încheiat de guvernul român cu cel francez. Astfel, sărbătoarea a fost instituită la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se în vedere faptul că la garnizoana militară din Mihai Bravu (județul Giurgiu) s-a înființat un batalion de „care de asalt”, act ce a marcat apariția armei tancuri în Armata României. Din cauza spațiului insuficient de la Giurgiu, la 15 ianuarie 1920 s-a dispus dislocarea batalionului, iar la 1 ianuarie 1921, a luat ființă Regimentul de Care de Luptă.  Prin Înalt Decret nr. 5488 din 25 decembrie 1920 s-a trecut la înfiinţarea primei unităţi de tancuri din armata română, prin transformarea Batalionului Carelor de Luptă în Regimentul Carelor de Luptă, garnizoana acestei unităţi fiind în oraşul Târgovişte.

Un moment important în dezvoltarea acestei arme în România a fost atunci când era șef al Marelui Stat Major, generalul Ion Antonescu. La acea vreme, el studia în Germania și avea legătură strânsă cu ideile de dezvoltare a armatei germane.

Intuind avantajele oferite de carele de luptă, conducătorii armatei române au desfășurat o campanie stăruitoare pe lângă factorii de decizie politică, în scopul introducerii și integrării acestora în structurile trupelor de uscat. Într-un timp relativ scurt, cu prețul unor mari eforturi materiale, s-au înființat subunități și mari unități de tancuri.

Vârful gloriei acestei arme s-a întâmplat în perioada 1968, după invadarea Cehoslovaciei, când România a înființat a doua divizie de tancuri, care a dispărut apoi in 1994, prin înființarea corpurilor de armată, iar tancurile au fost introduse ca brigăzi in cadrul acestora.

Din cauza provocărilor mediului de securitate precum şi actualelor orientări în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale, la 1 octombrie 2009, pe locul şi din „cenuşa” celebrului Batalion 1 Tancuri „Vlad Ţepeş”, a luat fiinţă Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel”, unitate care continuă tradiţiile armei tancuri pe meleagurile dâmboviţene.

În garnizoana Bacău, Batalionul 631 tancuri aflat în subordinea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Inalt”, continua tradiția Regimentului 63 tancuri, care a funcționat din anul 1956. Batalionul a fost înființat în anul 1995 prin ordin MApN.

La mulți ani, TANCHIȘTI ROMÂNI !

tank

http://www.evzmd.md/special/media/307-media/45190-armata-romana-sarbatore%C8%99te-astazi,-1-august,-ziua-tanchi%C8%99tilor.html

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *