Ziua pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal

Ziua pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal

4 aprilie, Ziua pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal. Cinste și onoare memoriei militarilor români a căror vieți au fost secerate de aceste arme, în teatrele de operații

Anual, mii de oameni cad victime minelor anti-personal. Părinți pe care copiii îi așteaptă veșnic acasă, copii pe care părinții nu-i mai văd niciodată în viață, corpuri și suflete mutilate, sunt tot atâtea efecte ale acestor arme, capcane ale morții în numeroase regiuni ale planetei. Se adaugă milioane de persoane rămase fără resursele de hrană din cauza minării terenurilor folosite în agricultură.
Ascunse în sol și fabricate în cea mai mare parte din plastic, minele anti-personal au fost utilizate pe scară largă în cel de-al Doilea Război Mondial, dar continuă să fie folosite și, în prezent, în peste 50 de state de pe planetă. Câmpuri întregi cu mine sunt ,semănate” în țările unde războaiele civile și terorismul au pus stăpânire pe viața de zi cu zi a oamenilor și de unde amenință, pacea și securitatea întregii lumi.
În fața consecințelor dramatice ale minelor antipersonal, la 8 decembrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a stabilit prin Rezoluția 60/97 ca ziua de 4 aprilie să devină Ziua Internațională pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal și Asistență în Lupta Împotriva Acestora (International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action). Astfel, această zi este marcată anual din 2006 sub un anumit slogan, cel din anul acesta fiind: ,,Promovarea protecției, păcii și dezvoltării”.
De asemenea, la 18 septembrie 1997, a fost adoptată Convenţia privind interzicerea folosirii, stocării, producerii, transferului de mine anti-personal şi distrugerea acestora (cunoscută sub numele de Convenția de la Ottawa), ratificată de 156 de ţări, printre care și România, în anul 2010. La 25 martie 2014, cu un an înaintea datei stabilite prin Convenție, România a finalizat procesul de distrugă a stocurilor de mine antipersonal ce reprezintă o amenințate la viața și sănătatea civililor. De precizat că fosta soție a prințului moștenitor al Marii Britanii, regretata Prințesă Diana, a fost o susținătoare înfocată împotriva minelor antipersoane și a militat pentru adoptarea Convenției de la Ottawa.
Dacă, initial, prin marcarea Ziua Internațională pentru Conștientizarea Pericolului Reprezentat de Minele Antipersonal și Asistență în Lupta Împotriva Acestora, ONU și-a propus să conștientizeze civilii, în special, femeile și copiii din statele cu terenuri minate în urma războaielor recente, ulterior, organizația și partenerii săi au curățat de mine suprafețe foarte mari de teren și le-au redat în circuitul agricol.
De-a lungul timpului, minele antipersonal au răpit milioane de vieți. Printre acestea și viețile militarilor români căzuți în teatrele de operații, departe de țară. În deșertul afgan, irakian, pământ ostil și părăsit de ploaie, sau în Bosnia & Herțegovina, orice pas poate fi, din păcate, și ultimul. O știe toată lumea, o știu și veteranii români care își servesc țara, oriunde datoria o cere. Nu se gândesc la ei, ci la îndeplinirea misiunii ce le-a fost ordonată. Și, din păcate, unii dintre aceștia întorși răniți de pe front, nu au avut până acum unde să se trateze în țară, alături de familiile lor. Prin efortul susținut al veteranilor din AMVVD acest lucru va fi posibil odată cu crearea primului centru de recuperare și refacere pentru veterani pe care îl construiesc la Târgoviște prin forte proprii și cu sprijinul societății civile.

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Pingback: URL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *