Ziua Drapelului Naţional al României sărbătorită la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României

Ziua Drapelului Naţional al României sărbătorită la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României

De ziua Drapelului Național oficiali ai României au fost prezenți la un moment istoric: arborarea Tricolorului la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României ridicat lângă Palatul Copiilor din Parcul Tineretului.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice.

Astfel, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), militarii veterani ai Teatrelor de Operații  – Balcanii de Vest, Iraq și Afganistan -, Asociația Tricolorul, Primaria Sector 4, Asociația Tradiții Militare, reprezentanți ai ARMATEI ROMÂNIEI și ai MAI, subsecretar de stat Otilia Sava, Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul”și sute de români au  fost prezenți la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României ridicat lângă Palatul Copiilor din Parcul Tineretului pentru arborarea steagului național.

2_62

Pentru militarii din AMVVD ziua de 26 iunie a început cu prima ediţie a Crosului veteranilor de război „VeteRUN – Cupa Steaua” (iniţial, programat în ziua de 8 mai şi amânat). Competiţia a fost o mişcare populară prin care cetăţenii, alături de militari ai Armatei României, și-au arătat respectul şi preţuirea pentru veteranii de război, răniţii, invalizii şi urmaşii celor decedaţi ca urmare a participării la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ionut Butoi, membru al AMVVD                                                        Foto: Marian Iliescu

Traseul crosului  a fost lung de aproximativ 6,7 km cu linia de START, din apropierea Pieţei Presei Libere, intrarea Parcului Herăstrău-proximitatea Pavilionului H, se continuă pe Şoseaua Kiseleff, pentru aprox. 2,7 km pe lângă Arcul de Triumf, până la Piaţa Victoriei.

Obositi de căldura au plecat repede spre Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României ridicat lângă Palatul Copiilor din Parcul Tineretului.

Foto: Lucian Curelariu

Printre cei care au considerat mai mult decât necesar, chiar o datorie faţă de strămoşii care şi-au dat sângele şi viaţa pentru patria noastră, să fie prezenţi se află mai mulți militari veterani ai TO aflați în cărucioare. Ei au venit la București, sute de kilometri distanță, însoțiți de familii.„Nu contează cât de departe stau, contează că sunt militar român și-mi cinstesc și onorez DRAPELUL ROMÂNIEI! Mulțumesc militarilor veterani ai Asociației AMVVD pentru invitație. Am venit cu soția și copilul să aducem omagiu Armatei Române și să dăm, cum bine au zis cei din asociație, ONOR LA DRAPEL!”, a spus, pentru Evenimentul zilei, Ionuț Butoi, militar veteran cu dizabilități, rănit în Afganistan, care a participat înainte de arborarea drapelului la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României ridicat lângă Palatul Copiilor din Parcul Tineretului și la „VeteRUN”.

Otilia Sava a răspuns prezent la invitația AMVVD

După ce s-a terminat cu „VeteRUN”, Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul a plecat repede spre Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României ridicat lângă Palatul Copiilor din Parcul Tineretului pentru a fi prezentă șa ceremonia de arborare a Drapelului Național.

Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul alături de Marius Apostol, presedintele AMVVD

Înainte de ridicarea Drapelului României pe catarg în acordurile Imnului Naționa, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul a rostit o alocuțiune în fața participanților. Aceasta a precizat că sărbătoarea de 16 iunie ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moștenire: România.

Foto: Cristian Gache

ET4A1403

Foto: Lucian Curelariu

„RESPECT pentru jertfa românilor căzuți pentru apărarea teritoriului național și pretutindeni în lume! RESPECT pentru sacrificiul celor căzuți la datorie pentru a ne reda demnitatea! Sărbători ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moștenire: România!”, a spus Otilia Sava, Secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul.

Alte cuvinte au fost rostite si de președintele Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), Marius Apostol, organizatorul acestui eveniment.

El a precizat, între altele, că drapelul a fost simbolul care a îndemnat la luptă şi unitate pe toţi românii şi care trebuie să ne unească pentru promovarea şi apărarea valorilor naţionale.

„Ca român, ca om format în sistemul militar, am adânc înrădăcinată în suflet credința că patriotismul și loialitatea față de valorile naționale nu sunt simple vorbe, ci principii solide de viață. Îi respect și îi apreciez în mod deosebit pe toți cei care îmbrăcând haina militară apără interesul național al românilor în țară sau în teatrele de operații din lume, pe oamenii care își ţin cuvântul dat, pe cei care apără instituțiile fundamentale ale statului român dincolo de interesul personal, dar mai ales pe cei care, prin faptele lor, garantează viitorul acestei țări, a spus președintele AMVVD, Marius Apostol.

El a mai arătat că pentru toți militarii drapelul este sacru, iar de-a lungul timpului și marii sportivi şi artişti români, prin performanţa lor, au ridicat drapelul pe cel mai înalt catarg.

„Ca militar,  am un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român și, așa cum mă știți, niciodată nu voi ezita să afirm că interesul național unește un popor și dă forța unei națiuni. Prin cinstirea simbolurilor naționale, menținem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăși greutățile și de a merge mai departe.  Este de datoria noastră să ne aplecăm mereu asupra trecutului şi să respectăm eroismul înaintaşilor. Tricolorul trebuie purtat in suflet, e parte a sufletului meu. Astăzi, de Ziua Drapelului Naţional, le urez tuturor românilor „La mulţi ani!” şi îi îndemn să arboreze şi să cinstească, aşa cum se cuvine, Tricolorul Românesc! DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE ROMÂNIA!”, a mai spus Apostol.

Foto: Cristian Gache

Arborarea Drapelului Național s-a făcut pe acordurile Imnului naţional și a fost urmată de un spectacol de excepție la care a participat actorul Mihai Nistor (Teatrul Carol Davila din Pitești) alături de corul Veteranilor din Pitești de care se leagă direct istoria Drapelului național,  de Asociaţia Naţională CULTUL EROILOR „Regina Maria – filiala Argeş!

vezi tot articolul pe evz.ro

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *