Ziua Armatei Române

Ziua Armatei Române

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord în urma Bătăliei de la Carei.

Ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumentele dedicate eroilor și manifestări culturale tematice au avut loc, azi, de Ziua Armatei Române. La ceremoniile militare și activitățile comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării au participat  reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” alături de înalte oficialități ale Statului Român, ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis etc.

Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor

„Participarea Armatei României la operațiuni umanitare, de menținere a păcii, precum și la operațiuni de combatere a terorismului, a fost, este și va rămâne obiectivul major al politicii noastre de securitate și apărare. Aceste misiuni sunt dovada faptului că țara noastră și-a asumat cu responsabilitate calitatea de furnizor important de securitate în regiunea sa, contribuind din plin la sprijinirea efortului comunității internaționale pentru instaurarea în lume a unui climat de securitate”, a precizat Mihai Fifor, pe Facebook.

El a lăudat profesionalismul demonstrat de militarii români în teatrele de operații.

„Adresez felicitări și tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere și un sincer omagiu vă aduc dumneavoastră, distinși veterani de război, pentru sacrificiul făcut în slujba patriei. Ziua de astăzi este și despre cei căzuți pe câmpul de luptă, al căror sacrificiu nu a fost în zadar. Cinste și onoare memoriei lor! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!”, a conchis ministrul Apărării.

Carei, județul Satu-Mare

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost reprezentată, cu onoare, de către președintele AMVVD –  plt.adj.pr. Marius Apostol la monumentul de la Carei, județul Satu-Mare. Alături de înalte oficialități ale Statului Român, ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților –  , primarul orașului Carei, prefectul –  și veterani ai țării, Marius Apostol a asistat la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române.

„Ziua Armatei României, sărbătorită anual la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referintă în istoria si constiința poporului român. Este o zi care dincolo de semnificatia ei strict istorică, aceea a eliberării, în anul 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit din vechimebla formarea națiunii și a statului român, până la eroii zilelor noastre, căzuti la datorie în teatrele de operații”, a precizat Marius Apostol pe pagina de facebook a asociației.

Monumentul Eroilor de la Universitatea Nationala de Apărare „Carol I”, București

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost prezentă și la festivitățile organizare, în București, de Universitatea Nationala de Apărare „Carol I”, la  Monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Prim-vicepreședintele Dan Cosma împreună cu președintele Sucursalei București -Adrian Iloiu , vicepreședinți și alți membrii ai CD al AMVVD.

Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”, Alba Iulia

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită, la fel ca în fiecare an, și la Alba Iulia. Manifestările dedicate acestei sărbători s-au desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiu, unde în prezența autorităților județene și locale, civile și militare, a avut loc un ceremonial religios, depuneri de coroane și  o defilare a gărzii de onoare, asigurată de elevi de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”.

Un elev al Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a declarat că pentru el Armata este o a doua familie. ”Este o mândrie foarte mare pentru noi să fim aici și este o onoare să reprezentăm Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Pentru mine, Armata Română înseamnă a doua familie”, a spus Cristian, elev în clasa a X-a.

Parcului Tineretului, Piatra-Neamț

Ziua Armatei a fost onorată, astăzi (25 octombrie 2017), și la Piatra-Neamț. Festivitățile derulate, începând cu ora 11:00, în fața Parcului Tineretului au beneficiat de prezența militarilor, a oficialităților locale, dar și a multor părinți cu copii care au vrut să vadă defilarea.

La final, s-a desfăşurat defilarea Drapelului de Luptă şi a Detaşamentului  de onoare.

 

Mihai Fifor va susține o videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operații

Amintim că, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa la manifestările organizate la Păuliș, Carei și București.

Potrivit MApN, începând cu ora 8.30, ministrul Fifor va fi prezent la ceremonia militară de depunere de coroane de flori de la Monumentul Eroilor din Păuliș, județul Arad, iar de la ora 11.30, la manifestările de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, din Carei, județul Satu Mare.

În București, ministrul Apărării va participa, începând cu ora 15.00, la o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, precum și la depunerea jurământului militar de către studenți și cursanți din instituții militare de învățământ.

De la ora ora 17.00, Fifor va susține o videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operații iar de la ora 21,45 va asista la un concert al Muzicii Reprezentative a MApN desfășurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

Onoare și Respect!

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *