Zi de doliu pentru Armata României. „Plânge sufletul în mine… ” . EROII NU MOR NICIODATĂ

Zi de doliu pentru Armata României. „Plânge sufletul în mine… ” . EROII NU MOR NICIODATĂ

„Plânge sufletul în mine… ”

La fix 9 ani de când s-a plecat, pentru prima dată, în Afganistan, în seara zilei de 29 iunie, un camion care transporta militari a căzut într-o râpă foarte adâncă, în apropiere de Dâmbovicioara, iar oamenii au rămas încarcerați in vehicul. Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. Era vorba de 13 militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte. La trei dintre ei norocul nu le-a surâs și nu au mai apucat lumina zilei. Au lăsat acasă familiile îndoliate și camarazi șocați.

România a privit încremenită cum îi mor soldații în râpe. Pe reţelele de socializare au fost postate mii şi mii de mesaje de condoleanţe, dar şi de revoltă impotriva sistemului, a tehnicilor româneşti învechite, a neputinței instituțiilor implicate. Vânătorii de munte pierduți erau transportați cu un autovehicul vechi de 20 de ani, căruia i s-a defectat sistemul de frânare, prăbușindu-se intr-o râpă de 30 de metri adâncime.

„Eroii nu mor niciodată”

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.), prin președintele Marius Apostol , prim-vicepresedintele Dan Cosma împreună cu Sucursalele de la Câmpulung și Argeș, au participat la funerariile bravilor vânători de munte: Plutonierul-major Mihai Ionuț TOMA, caporalul clasa a III-a George-Emilian CATANĂ și caporalul clasa a III-a Petre Cristian TOADER. Cu lacrimi în ochi și durere în suflet militarii veterani au fost alături de familiile îndoliate și de camarazii de la Batalionul 30 Vânători de Munte.

„Nu vă vom uita niciodată!”

Este mesajul sub care Vânătorii de Munte de la Câmpulung și-au luat azi la revedere, într-o ceremonie militară cu mare încărcătură emoțională de la cei trei colegi pe care i-au pierdut azi-noapte, nu în Afghanistan (așa cum s-au obișnuit în ultimi ani să-și vadă camarazii pierind), ci într-o râpă la Dâmbovicioara.

Parcă toate merg de-a-ndoaselea în țara aceasta.”

George Emilian Cătană, din localitatea Valea Mare Pravăț, este descris ca fiind un om respectuos și cumsecade. Își pierduse tatăl de curând, fapt ce l-a determinat să se bucure de fiecare clipă alături de familia sa. A fost crescut într-o familie de dascăli. Primarul din Valea Mare Pravăț, Ion Boncoi, are numai cuvinte de bine: ”Era un băiat extraordinar de bun, de respectuos. Avea familia împlinită, cu un copil și o soție care îl iubeau foarte mult. Copilul este pe clasa a VI- a. Păcat! Sincer să spun, am plâns de acești băieți…. Am plâns.”

Caporalul George Emilian Cătană a avut mai multe misiuni în Afganistan, majoritatea durând câte 6 luni.

”Erau tineri și vă dați seama… Le era drag și lor să trăiască. Parcă toate merg de-a-ndoaselea în țara aceasta.” , ne mai spune, cu durere, primarul.

Din aceeași localitate, răniți mai sunt alți doi militari: Iacob – cu fracturi la coaste și Hoaghea – cu ruptură la coloană.

Caporalul Petre Cristian Toader era căsătorit și cu o familie frumoasă. De fel din comuna Pietroșani, se stabilise, de curând, în Câmpulung. Bucuria acestuia era fetița sa de 3 anișori. Petre Cristian Toader a fost de mic orientat spre această meserie, fratele său fiind și el militar, la batalionul din Vatra Dornei.

A crescut într-o familie modestă, dar cu bun simț și educație. „A fost un om extraordinar! Un om muncitor, harnic, cuminte. Nu l-am văzut vreodată recalcitrant. Mama lui este din Moldova de fel, tatăl său de aici, din Pietroșani… Oameni modești. Nu am cuvinte!” a declarat primarul din Pietroșani.

Mihai Ionuț Toma, plutonier-major, din Mioarele, era cunoscut drept un om muncitor și cu sufletul întotdeauna îndreptat către familia sa. Avea acasă un băiat, în vârstă 14 ani, care a rămas acum fără tată. Dincolo de cariera militară, bărbatul trăia cu pasiune. Era îndrăgostit de dansul popular românesc, fiind timp de un deceniu membru al ansamblului de dansuri din localitate, iubea motocicletele și mașinile, având o patimă pentru modelele ARO.

”Era un om demn, un om de calitate. Dincolo de faptul că era angajat în armată, l-am avut in ansamblul de dansuri populare al comunei. 10 ani am fost cu el în turnee, prin Croația, prin Turcia. Era o fire deschisă spre cultură, spre port popular, spre alte pasiuni cum ar fi motociclismul. Era un om muncitor și dedicat meseriei pe care o avea.” , povestește primarul Ion Poștoacă.

Era o persoană deschisă, oferind ajutor permanent camarazilor săi, dar și oamenilor din localitatea unde locuia. A fost plecat în Afganistan și s-a întors cu misiunea încheiată fără probleme, mai călit. ”Misiunile erau dificile pentru că nu știi ce te așteaptă de la o zi la alta, mai ales după ce s-a renunțat la mașinile marcate cu steagul nostru. Apoi, când au mers toți cu steagul american… atunci lucrurile s-au mai complicat puțin. Era învățat să treacă peste situațiile mai dificile, că doar s-a călit în armată. Știți cum e… nu mori într-un război și mori unde nu te aștepți! Fire deschisă către ajutor!” – povestește tot primarul din Mioarele.

Acum patru ani, Mihai Ionuț Toma  a fost premiat cu diplomă de excelență  pentru activitatea depusă  în slujba armatei române: „Eu, în fiecare an, la zilele comunei, aleg o tematică și atunci am avut armata. I-am premiat pe toți cei care au plecat în Afganistan. Am făcut o petrecere cu invitați de la Minister, cu fanfară, cu familie. A fost bine, dar din păcate acum vorbim la trecut despre unul din ei. Acestea au rămas amintiri. Cine ar fi crezut că va pieri așa repede?” încheie, vizibil afectat, prim-gospodarul Ion Poștoacă, conform sursata.ro.

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *