Vinerea Mare, ziua în care Iisus a murit pentru mântuirea noastră

Vinerea Mare, ziua în care Iisus a murit pentru mântuirea noastră

Vinerea Mare este cea mai însemnată zi din întreg Postul Mare, ziua în care Iisus a  fost răstingnit și a murit pentru mântuirea lumii și de aceea, creștinii comemorează moartea pe cruce a Mântuitorului.

Din grădina Ghetsimani unde a fost prins. Iisus a fost dus în fața arhiereilor Ana și Caiafa, pentru a fi judecat, iar de aici, în fața lui Pilat care, negăsindu-i vină, a vrut să-l elibereze, dar mulțimea de iudei a strigat să fie răstingnit. Pentru a nu se răscula mulțimea, Pilat l-a dat pe Iisus pe mâna soldaților care l-au dezbrăcat de haine, l-au legat de un stâlp, l-au bătut cu bicele și i-au pus o cunună de spini pe cap.

                           Grădina Getsimani

Apoi, Mântuitorului i s-a dat o cruce grea pe care să o poarte spre muntele Golgota. Drumul pe care l-a străbătăt Iisus cu crucea pe umeri se numește azi ,,Drumul Crucii” sau ,,Drumul Durerii” (Via Dolorosa). Când cădea sub greutatea crucii, ostașii și mulțimea îl loveau și îl scuipau. Pe Golgota, Iisus Hristos a fost răstingnit între doi tâlhari, desupra crucii fiind fixată, pe o scândură, vina condamnatului:,,Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. Apoi, oamenii s-au întors pe la casele lor, la locul Răstignirii rămânând doar câteva femei miloase și ostașii puși de pază.

Drumul Crucii

Coborârea de pe Cruce și pregătirile de înmormântare se fac de Iosif din Arimatea care cere lui Pilat, trupul lui Iisus. Acesta este coborât de pe Cruce în brațele Fecioarei Maria, care a asistat la răstignirea fiului său. Trupul lui Iisus este îmbălsămat, acoperit cu un giulgiu de in și așezat în mormântul situat în grădină din apropierea Golgotei.

In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului Potrivit credinței creștine, este zi de post negru, adică nu se mănâncă nimic, doar se bea apă, iar seara, la biserică, se cântă prohodul Domnului. După slujba prohodului, creștinii înconjoară biserica de trei ori apoi sărută Sfântul Epitaf și trec pe sub masa pe care este așezat. Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză care ilustrează punerea în mormânt a lui Iisus și care, la slujba Prohodului, este așezată pe o masa înaltă în mijlocul bisericii. La sat se spune că cine trece de trei ori pe sub Sfântul Epitaf nu va suferi de dureri de cap și spate tot anul, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor avea dureri de ochi.

În Vinerea Mare nu se săvârșesc Liturgii, nu trag clopotele, iar cine moare acum, ca și în celelalte zile din Săptămâna Patimilor, ajunge în iad, căci raiul este închis. În unele regiuni ale țării, se crede că dacă plouă în această zi de mare rugăciune, anul va fi plin de vijelii, iar dacă nu plouă, va fi un an îmbelșugat, iar în alte regiuni din țară, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru a fi ferită de șerpi și animale sălbatice. În Vinerea Patimilor, nu este bine să  se coase, să se spele, să se taie miei și nici să se lucreze la câmp, deoarece tot ce se seamănă nu rodește, Vinerea Mare fiind numită și Vinerea Seacă. În această zi de post și rugăciune nu este bine să folosim oțet în mâncare deoarece buzele lui Iisus au fost udate cu oțet, în timp ce agoniza pe cruce.

Biserica Sfântului Mormânt

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

Faptele petrecute în secolul I al erei creștine,ne îndeamnă să cugetăm asupra a două aspecte: pe de o parte, asupra răutățile lumii căzute în păcat (trădarea lui Iuda, răutatea fariseilor, lașitatea și nedreptatea lui Pilat din Pont, violența soldaților, indiferența mulțimii căreia Iius i-a făcut bine), iar pe de altă parte, asupra jertfei lui Isus care a murit pentru mântuirea noastră și care ne îndeamnă să fim mai buni și iertători.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *