Un pas important pentru realizarea unui vis al AMVVD-ului

Un pas important pentru realizarea unui vis al AMVVD-ului

Redăm mai jos articolul cu privire la semnarea documentelor a fostului spital de la Mănăstirea Dealu și preluarea de către Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) în vederea construirii PRIMULUI CENTRU DE RECUPEREARE ȘI REFACERE, la standarde europene.

   Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) a făcut un pas important în atingerea principalului său obiectiv, realizarea unui centru de recuperare și refacere.

Ședința consilierilor locali ai municipiului Târgoviște a început, marți, 20 februarie, la ora 14.00. Prezenți, 20 de consilieri din 21. În sală, reprezentanți ai comunității locale, ai mass-mediei, dar și ai AMVVD. Primarul Daniel Cristian Stan a anunțat că la primul punct al ordinii de zi se discută cererea AMVVD de concesionare a terenului și clădirilor care, până în 2002, aparțineau spitalului municipal, în scopul de a se realiza un centru de recuperare și refacere pentru militarii veterani din teatrele de operații. După ce câțiva consilieri au prezentat importanța istorică a locației respective sau au solicitat detalii în legătură cu investițiile făcute acolo de firma Valleriana, a fost invitat să vorbescă președintele AMVVD, Marius Apostol. Pe scurt, acesta a prezentat asociația și a subliniat cât de important este, pentru militarii veterani și familiile lor, un centru de recuperare și refacere. De asemenea, a precizat că, la 11 noiembrie, dorește să le comunice membrilor organizației Misiune îndeplinită!, așa cum, la întoarcerea din teatrele de operații, militarii raportează conducerii MApN. După ce primarul Stan a subliniat încă o dată că susține proiectul AMVVD și că speră ca Centenarul Unirii să fie celebrat printr-un gest concret care să aducă beneficii reale militarilor, s-a trecut la vot.

Proiectul de hotărâre a consiliului local a fost aprobat în unanimitate, astfel că asociația are dreptul de concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Au urmat scurte declarații de presă, apoi membrii asociației au plecat spre locul unde, speră ei, se va realiza primul centru de refacere și recuperare la standarde europene. Acolo au fost întâmpinați de primarul comunei Aninoasa, Constantin Maricescu, și de un grup de elevi care au susținut un mic spectacol de dansuri populare specifice zonei.

În anul 1912, a fost înființat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, care, mai târziu, a luat numele întemeietorului său, Nicolae Filipescu. În cuibul șoimilor, cum era numită instituția militară de învățământ în acea perioadă, s-au format elitele militare și civile de mai târziu. Liceenii militari aveau clasele de studiu în incinta mănăstirii, iar pentru cazare s-au ridicat construcții în imediata vecinătate. Cutremurul din 1940 a pus la pământ aproape toate clădirile, mănăstirea fiind și ea avariată. Liceul militar s-a mutat la Predeal și, după ani, pe locul unde era cazarma s-au ridicat construcții pentru școala de copii coreeni Kim-Ir-Sen.

În 1959, școala s-a desființat și clădirile au fost preluate de Ministerul Sănătății. Până în 2002, aici a funcționat un spital municipal, cu 700 de paturi și 300 de angajați. Gabriel Stroilă a lucrat la spital 17 ani. Vorbește cu nostalgie despre acele vremuri și de oamenii pe care i-a cunoscut. Spune că era o atmosferă frumoasă, nu un mediu în totalitate spitalicesc, mulți veneau aici la odihnă și recuperare, ca într-o stațiune. Are și povești interesante din acele vremuri. De exemplu, vizita unui prim-ministru coreean, în 1989, care, orfan fiind, învățase aici… Tot în acel an, localnicii din zonă au primit înștiințări că locuințele din zonă vor fi demolate pentru că Ceaușescu voia să mute acolo administrația centrală a țării. După închiderea spitalului, mai mulți investitori s-au interesat de locul respectiv, dar pentru că nu se întrezărea un profit imediat, terenul și clădirile nu și-au găsit un beneficiar până în 2012. La 25 octombrie, Mirela Ivașcu, proprietara firmei Valleriana, a semnat primul contract pe doi ani cu Primăria Târgoviște, prelungit apoi de încă două ori. Era primul pas către un vis al său, acela de a realiza un centru medical de recuperare.

A investit nu numai bani, ci și suflet. Întâmplarea a făcut să cunoască un membru al AMVVD și, astfel, s-a ajuns ca asociația să preia acest domeniu. Spun domeniu pentru că este vorba de un teren de aproximativ 10 hectare, cu două clădiri P+1 ce însumează aproape 20.000 mp suprafaţă utilă. În prima, de 4.700 mp suprafață utilă, s-au executat deja lucrări de reabilitare. Era într-o stare mai avansată de degradare decât cealaltă, dar expertiza a demonstrat că nu este nevoie să se intervină în structură. Astfel, s-a decopertat până la zidărie, au fost realizate instalații electrice, cablu tv și internet, au fost reamenajate camerele. Prin îngustarea holurilor, pentru fiecare rezervă, de două sau trei locuri, s-a adăugat grup sanitar. Proiectul de reabilitare a fost conceput ca la parter să fie zona administrativă, laboratoarele de analize și spații generoase pentru cabinetele medicale de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, hidroterapie etc. Investiția, ca pavilionul să devină funcțional, este estimată, în totalitate, la aproximativ trei milioane de euro.

Conducerea AMVVD își pune mari speranțe în realizarea acestui centru. Este important pentru noi să avem un astfel de centru, așa cum au și ceilalți militari din țările membre NATO, ne-a declarat Marius Apostol. „Este mai ușor pentru că nu trebuie să o luăm de la zero, așa cum era nevoie la Singureni (în Giurgiu). Recuperarea departe de casă este extrem de grea, generând și o presiune psihică. Vrem să realizăm aici cel mai mare centru de acest fel din Europa de Est, în care să beneficieze de recuperare nu numai răniții, ci toți veteranii din teatrele de operații. Avem însă nevoie de sprijin. Doamna Mirela Ivașcu ne-a asigurat că va fi alături de noi, la fel și Primăria Târgoviște. Aceleași asigurări le-am primit și din partea ministrului apărării naționale. Trebuie să reușim! Este un vis al nostru, dar, în primul rând, o necesitate.

 

„Am semnat primul contract de concesiune la 25 octombrie, fără a mă gândi la vreo legătură cu
Ziua Armatei. Acum, consider că a fost menit ca terenul și clădirile să revină în folosința militarilor. ” – Mirela Ivașcu, proprietara firmei Valleriana

Le dorim și noi să își îndeplinească acest deziderat, care să prindă viață în acest loc cu o puternică rezonanță istorică, unde există o tradiție militară românească. Au nevoie de sprijin și poate a venit timpul ca militarii, în primul rând, și alte organizații neguvernamentale să-și demonstreze solidaritatea în scopul realizării unui proiect de asemenea anvergură. Dacă va exista voință, totul va fi posibil.

Mulțumim atât Observatorului Militar, cât și Irinei Nedelcu pentru articolul din nr 8 al revistei și, sperăm că, împreună voi reuși să construim un viitor mai bun pentru militarii veterani și veteranii cu dizabilități ai României.

  

  

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *