UPDATE. Tragedie rutieră! Un camion ce transporta militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele a căzut într-o râpă foarte adâncă

UPDATE. Tragedie rutieră! Un camion ce transporta militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele a căzut într-o râpă foarte adâncă

Un camion care transporta militari a căzut într-o râpă foarte adâncă, în apropiere de Dâmbovicioara, iar oamenii au rămas încarcerați in vehicul. Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. Se pare că este vorba de 13 militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, din primele informatii reiese că sunt persoane încarcerate în camion, însa nu se cunoaște încă numărul acestora. În acest caz a fost activat planul roșu de intervenție și au fost alertate nouă echipaje medicale SMURD și șase ale Serviciului de Ambulanță Argeș. De asemenea, acționează trei autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor.

 

  Declarații militari veterani,
membri ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități
„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.)

MARIUS APOSTOL, militar rănit în Afganistan,  președintele A.M.V.V.D.: Plânge sufletul în mine… Dumnezeu să-i ajute!

IONUȚ BUTOI, militar rănit în Afganistan, membru de onoare al A.M.V.V.D.:  Am stat 5 ani în acel batalion Of,  Doamne…..s-au întors sănătoși din misiune…..și s-a întâmplat aici…. La fix 9 ani de când s-a plecat , pentru prima dată, în Afganistan…..tot batalionul

CONSTANTIN STOICA, președinte Sucursala BUZĂU: Am fost de două ori cu batalionul 30 în Afganistan. Oameni deosebiți și sper ca Dumnezeu să îi ajute.

 

DECLARAȚIE PREMIER Mihai Tudose 

„În lumina celor întâmplate și în ultimele zile,  o declar și la dvs. și pentru dvs. și pentru telespectatorii dvs. că este impardonabil, de nescuzat, ca la 27 de ani de democrație și de libertate, niște oameni care erau în slujba țării, niște militari, vorbim de niște militari, niște oameni care erau în slujba României, să nu poată fi salvați cu tot ceea ce se poate fiindcă în România nu avem un elicopter disponibil pentru acțiuni pe noapte în condiții dificile, fiindcă nu se întâmplă accidentele numai ziua, eventual în Piața Victoriei, ca să fie mult asfalt și ușor de ajuns. E de vină și infrastructura rutieră depășită, îngustă, fără parapeți (…) Accidentele se întâmplă, asta e definiția accidentului. important e ce poate țara apoi să facă pentru a înlătura cât mai rapid (…) Am solicitat eu, am solicitat-o eu – vreau elicoptere acolo, să îi ia pe oamenii aceia din prăpastie, să îi ia cu camion cu tot dacă se poate. (S-a răspuns n.r.) Că n-avem elicoptere care să facă acest lucru noaptea”.

Întrebat cine a răspuns acest lucru, premierul a răspuns: „Domnul Arafat”.

„Nu este posibilă acțiunea în locul acela, la momentul acesta, cu ceea ce avem noi la dispoziție, România. L-am întrebat dacă în lume există ceva care să poată să intervină noaptea, într-o râpă de genul acela. Răspunsul a fost ‘Da, sunt țări care au experiență și pot să facă chestia asta’. Întrebarea mea a fost ‘Bun, și noi de ce nu avem?’. ‘Păi fiindcă n-avem’. Și eu vă asigur că mâine, în ședința de guvern, voi pune problema să facem ceva să avem și noi”.

UPDATE ORA 00.10 Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că din ultimele sale informații șase din cele șapte victime aflate în camionul care s-a răsturnat într-o prăpastie în județul Argeș au ajuns la Câmpulung și urmează să ajungă și a șaptea.

De asemenea, a mai spus ministrul, doi militari, în vârstă de 33 și 34 de ani, au ajuns la Spitalul militar Brașov. Au fost stabilizate și nu sunt cu probleme grave, sunt răniți ușor.

Cele 7 persoane transportate la Câmpulung Muscel au suferit politraumatisme, traumatisme craniene, fracturi.

„Ultima informație pe care o am este că șase din cele șapte victime au ajuns la spitalul din Câmpulung. Șapte merg la Câmpulung, șase au ajuns deja. Sunt conștienți, cu politraumatisme și sunt stabili. Au ajuns doi la Brașov, sunt ușor răniți”, a declarat ministrul Sănătății.

El a precizat că pentru trei din victimele ajunse la spitalul de la Câmpulung se pune problema să fie transferate la București.

„Suntem în permanentă legătură eu, ministrul Apărării, doamna ministru de Interne. În momentul în care avem un bilanț exact și o situație o să decidem”, a mai spus Bodog, întrebat dacă familiilor victimelor le va fi asigurată consiliere psihologică.

De asemenea, ministrul a anunțat că o victimă a decedat, iar alte două victime încarcerate încă nu au fost extrase.

UPDATE ORA 00.05 Durere mare în Armata Română. Trei militari morți pe timp de pace. 

UPDATE ORA 00.00 11 persoane au fost scoase din camionul cu militari care a căzut într-o prăpastie în județul Argeș și se acționează pentru descarcerarea ultimelor două, aflate în cabina camionului, a declarat joi, împuternicitul în funcția de inspector-șef al ISU Argeș, maior Bogdan Olar.

Potrivit acestuia, terenul a permis ca „salvatorii să coboare în prăpastie fără accesorii speciale”, dar au fost folosite „instrumente pentru a fixa camionul”, să nu se mai deplaseze.

UPDATE 14. „Colegii de la fața locului ne-au informat că șapte persoane au fost transportate la Câmpulung și urmează să fie preluate de două mașini de victime multiple trimise de noi de la București să fie aduse la București. La acest moment nu se pune viața în pericol, este vorba posibil de fracturi și alte leziuni, dar nu care să pună viața în pericol, asta la prima evaluare. Două persoane transportate cu ambulanțe către Brașov au fost văzute și de colegii de la SMURD și Ambulanță. Din păcate, avem la o persoană confirmat decesul și la două persoane operațiunile de descarcerare vor continua. Vor fi unele dificile, pentru că motorul este peste ei și cabina camionului este într-o poziție care îngreunează foarte mult descarcerarea, probabil sunt decedate deja (…). Nu dau semne de viață, dar nu putem confirma până la finalizarea descarcerării”, a spus Arafat.

Potrivit lui Arafat, operațiunile de descarcerare pot fi de durată.

„Întunericul nu este o problemă pentru intervenție, este iluminat, există echipamente de descarcerare, pompierii au cu ce lucra la fața locului. Dar este o operațiune foarte delicată și trebuie să stabilizeze camionul, lucru pe care l-au făcut și lucrează mai departe. Operațiunea de descarcerare poate să mai dureze, este una grea, trebuie să ridice motorul”, a mai spus secretarul de stat

UPDATE 13. MApN confirmă că în camion se aflau 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte.

Autocamionul era ultimul dintr-o coloană de 4 vehicule militare care se deplasau dinspre Cincu spre Câmpulung.

A fost sesizat Parchetul Militar. Din ordinul șefului Statului Major General, a fost instituită o comisie de cercetare administrativă care va investiga circumstanțele producerii incidentului.

Potrivit MApN, din informațiile primite până acum, trei militari aflați în cabina autocamionului au rămas încarcerați, echipele de intervenție fac eforturi pentru eliberarea lor. Ceilalți zece militari, care se aflau în spatele camionului, au fost evacuați și le se acordă îngrijiri la fața locului, urmând a fi transportați de urgență la cele mai apropiate spitale.

Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, secretarul de stat Mircea Dușa și generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, se află în deplasare către locul accidentului.

UPDATE 12. Premierul Mihai Tudose a indicat  că ministrul de Interne, Carmen Dan, coordonează celula de criză constituită imediat după producerea accidentului.

Prim ministrul a subliniat că va pune mâine problema ca România să aibă un elicopter care să poată interveni în condiții dificile, pe timp de noapte.

La 3 minute de la primul apel la 112 a fost convocată celula de criză, a arătat șeful executivului.

Șoferul camionului a povestit că a rămas fără frâne în curba periculoasă, a explicat Ministrul de Interne, Carmen Dan.

UPDATE 11.  O persoană a fost confirmată decedată. 2 persoane sunt încă încarcerate sub motorul camionului. Din păcate, nu cred că sunt în viață, a indicat Raed Arafat.

UPDATE 10.  7 persoane au fost transportate la Câmpulung și vor fi preluate de 2 mașini pentru a fi aduse la București.

2 persoane transportate cu ambulanțe către Brașov.

O persoană a fost confirmată decedată.

2 persoane sunt încă încarcerate sub motorul camionului. Din păcate nu cred că sunt în viață, a indicat Raed Arafat.

UPDATE 9.  6 persoane descarcerate sunt în drum spre spital, a indicat Mădălina Epure de la ISU Argeș.

Una dintre victimele accidentului a fost găsită la câțiva metri distanță de camion.

UPDATE 8. Intervenția este deosebit de dificilă, a indicat purtătorul de cuvânt ISU Brașov, Ciprian Sfreja. Se depun eforturi deosebite pentru descarcerarea persoanelor prinse între fiarele camionului.

Asistența medicală necesară este acordată la fața locului.

UPDATE 7 Camionul a rupt parapetul de piatră și a căzut în prăpastie într-o curbă deosebit de periculoasă. Mai sunt 3 militari încarcerați.

UPDATE 6. S-a acționat pentru descarcerarea a 10 persoane. Alte 3 persoane sunt încă încarcerate, se acționează pentru descarcerarea lor, a indicat Mădălina Epure de la ISU Argeș.

UPDATE 5. Soldații veneau de la o aplicație și se îndreptau spre Câmpulung Muscel, confirmă ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

UPDATE 4.  Erau mai multe camioane în coloană, transmite Adelin Petrișor. Nu este clar câți militari se aflau în camionul răsturnat. 4 militari din cabină sunt încarcerați, confirmă Adelin Petrișor pentru Ediție specială.

UPDATE3. ISU Brașov intervine cu 2 echipaje SMURD, 2 ambulanțe și 2 autospeciale pentru descarcerare, a indicat Ciprian Streja, purtător de cuvânt al inspectoratului.

UPDATE 2.  Au fost mobilizate 9 echipaje SMURD, 6 echipaje de la Ambulanța Argeș și 3 autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor.

Militarii care fac parte din Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele se întorceau de la o aplicație de la Prislop.

Există informații despre persoane încarcerate.

Accidentul s-a produs pe DN 73, între Brașov și Câmpulung Muscel, într-o zonă cu multe curbe.

Mai multe echipaje de poliție și autospeciale ISU au plecat la fața locului. Intervin și salvamontiștii din Argeș.

Prăpastia are 40 de metri adâncime.

UPDATE 1.  Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunță

Argeș, Dâmbovicioara – Un camion militar cu mai multe persoane s-a răsturnat într-o prăpastie. Din primele informații sunt și persoane încarcerate. Nu se cunoaște încă numărul acestora.

La nivelul județului Argeș s-a pus în aplicare Planul Roșu și au fost alertate 9 echipaje medicale SMURD și 6 SAJ Argeș.

De asemenea, acționeaza și 3 autospeciale de stingere cu modul de descarcerare și prim ajutor.
Pentru gestionarea evenimentului a fost activată grupa operativă a ISU Argeș.
Intervenția la fața locului este condusă de prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Argeș.

 

Vom reveni cu amănunte

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *