Suflet de erou 6

Suflet de erou 6

COMUNICAT DE PRESĂ

Cinci ani de VETERAN cu SUFLET DE EROU

Cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită în fiecare an la 11 noiembrie, atât în Bucureşti, cât şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în Teatrele de Operaţii vor fi organizate ceremonii militare religioase şi culturale.

În Bucureşti, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României (MECTO), din Parcul Tineretului, A.M.V.V.D. va depune o coroană și va păstra un moment de reculegere în memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară.

 

În data de 10 noiembrie 2017, Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) va organiza spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU VI”.

Evenimentul face parte din campania desfășurată de A.M.V.V.D. pentru strângerea de fonduri pentru construirea primului centru de recuperare și refacere din România, absolut necesar pentru militarii veterani și cei răniți, în urma participării la misiuni în Teatrele de Operații, care au rămas cu sechele fizice si psihice pentru tot restul vieții.

Spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU- VI” va avea loc pe 10 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Palatul Național al Copiilor, situat pe B-dul. Tineretului, sector 4, București.

Organizatori: Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) sprijiniți de studenți voluntari de la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp).

Prezentatori: Monica Ghiurco (Televiziunea Română) și Christian Sabbagh (Kanal D)

Artiști: Dan Helciug, Tatiana Mayer, Purdea Ovidiu Someș, Florin Vasilică, Corul de copii al Operei Naționale București – Dirijor: Smaranda Morgovan Cristescu – și alți artiști surpriză.

 

În data de 11 noiembrie 2017, ora 11.00, Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) va depune coroană de flori și va păstra un moment de reculegere pentru veteranii care au murit luptând pentru libertate, credință, întregirea neamului și care au pus, prin jertfa lor, patria mai presus decât propria existență, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii (MECTO), din Parcul Tineretului. Acțiunile asociației vor avea loc și în celelalte 16 sucursale din țară prin depuneri de coroane, interviuri etc.

Trebuie să mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diverse Teatre de Operaţii, în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României. Faptele voastre vor rămâne în paginile de istorie a României pentru a servi drept model generaţiilor următoare.”

România s-a alăturat Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, dar și altor  state europene în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

Participarea personalului Armatei României la misiuni în Teatrele de Operatii se desfășoară în condiții de risc ridicat, iar evenimentele sunt soldate cu pierderi nedorite de vieți sau cu vătămări grave fizice și psihice în rândul militarilor.

 

EROII NU MOR NICIODATĂ!

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *