Să nu uităm de rugăciunea puternică din Joia Mare care face minuni. I-am chemat pe cei dragi să revină acasă…

Să nu uităm de rugăciunea puternică din Joia Mare care face minuni. I-am chemat pe cei dragi să revină acasă…

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este considerată cea mai aspră din întregul Post de 40 de zile, deoarece ea amintește de patimile Domnului Iisus Hristos.

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. (În unele zone, traditia spune că, în Joia Mare, sufletele celor dragi se întorc acasă… Astfel, pentru ei, se aprind focurile de Joimari. Se scot mese în curte, apa proaspătă din fântâă și se aprinde primul foc în curte, înainte de răsăritul soarelui. Apoi, în tacere, șiruri-șiruri de femei iertate purced către cimitir cu vasul de tămâiat și cu o legătură de boji în spinare, ca să facă lumină și căldură și la morminte. „Se jelește/ strigă/cântă” femeile acolo, lângă crucile pictate și îi cheamă pe cei plecați dincolo, să revină acasă, pentru ca vine Pastele….)

 Tot în Joia Mare se rostește o rugăciune specială, și anume rugăciunea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, închinată Mântuitorului Iisus Hristos. Rostită cu precădere în Joia Mare, se spune că aceasta face minuni pentru cel care o spune.

Sfântul Antim Ivireanul a trăit în secolul al XVII-lea și în calitate de mitropolit al Ungrovlahiei (al Țării Românești) a contribuit esențial la tipărirea de cărți religioase, printre primele de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, este cel care a înființat prima bibliotecă publică din București.

Martirizat de otomani, Antim Ivireanul a lăsat în urmă predici încă folosite de Biserică Ortodoxă Română de peste 300 de ani și rugăciuni puternice, cum este cea de joi.

Rugăciunea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul din Joia Mare

“Dumnezeule și Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat pînă în acest ceas al rugăciunii, da-mi harul Tău, deschizindu-mi gură. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfînt și învață-mă îndreptările Tale. Cîte ți-am greșit pînă în acest ceas, cu cuvîntul, cu faptă sau cu gîndul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare milă Ta. Că, dacă Te vei uită la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Ține este izbăvirea. Tu ești Unul Sfînt, ajutător puternic și apărător al vieții noastre și pe Ține Te lăuda toată zidirea în veci. Amin.”

Săptămâna Patimilor se continuă cu Vinerea Mare, ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului și de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Ca și tradiție bisericească, Vineri seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, ultima treaptã a tânguirii pentru IIsus Hristos, înainte de Învierea Sa.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *