Recunoștința statului față de toți veteranii : Și cu partenerul de viață rănit sau mort, și cu banii luați !

Recunoștința statului față de toți veteranii : Și cu partenerul de viață rănit sau mort, și cu banii luați !

Așa cum mass-media a vuit zilele astea,  Guvernul a modificat Codul Fiscal printr-o hotărâre care anulează efectele unei legi ce ușura și crea împresia de recunoștință față de EROI cât și de familiile acestora prin scutirea de impozite. Modificarea afectează toți veteranii cu sau fără handicap, familiile acestora, dar și persecutații politic. Cu alte cuvinte, îți aperi țara chiar și cu prețul vieții, lupți pentru pace, PLĂTEȘTI. Deci, plătești oricum: platești cu viața și-ți lași familia fără ajutor, plătești cu sănătatea și-ți chinui familia pe viitor sau plătești la fisc pentru că ești sau ai EROU în familie. Asta-i recunoștința Guvernului pentru cei ce nu au comentat și servit patria în vreun fel.13680746_531017357090928_4976308509900327299_n

Articolele publicate zilele acestea, în care se făcea referire la impozitarea unor drepturi ale veteranilor din cel de Al Doilea Război Mondial și a celor care au luptat în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak și Bosnia, au stârnit o adevărată furtună. (Vezi câteva exemple: Iohannis a dat, Cioloș a luat. Veteranii de război, obligați să dea banii înapoi printr-o hotărâre de guvern „fantomă”; DECIZIE REVOLTĂTOARE luată de Executiv. Guvernul a TĂIAT drepturile VETERANILOR și a lovit și în PERSOANELE CU HANDICAPLOVITURĂ CRUNTĂ PENTRU VETERANI ŞI SOLDAŢII RĂNIŢI ÎN TEATRELE DE OPERAŢIUNI. Puşi să plătească din urmă mii de lei )

192398157

Soțiile, părinții sau copiii veteranilor că sunt nevoiți să plătească, din urmă, importante sume de bani, constând în impozite de care, până în acest an, erau scutiți. Mai mult decât atât, unii dintre acești veterani sunt persoane cu handicap, iar hotărârea prin care Guvernul Cioloș a cerut taxarea soțiilor, părinților sau copiilor veteranilor – HG nr. 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – se aplică și acestei categorii defavorizate, dar și celor persecutați în regimul comunist.

12299344_1689959834555783_5908515504008427520_n

Membrii Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații, sunt șocați de faptul că li se cer banii înapoi atât veteranilor, cât și celor care suferă de handicap grav sau accentuat, atâta timp cât o bună parte dintre militarii care au luptat în Afganistan, Irak sau Bosnia se află în scaune cu rotile. Astfel, prin reprezentatul legal al AMVVD, președintele Marius Apostol, se va înainta un memoriu adresat premierului Dacian Cioloș și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

10540769_685668184842416_9104651281192017873_n

Veteranii de război și cei din Teatrele de Operații – care au obținut drepturile prin Legea 223/2015 privind pensile militare de stat – sunt nevoiți să plătească, acum, sume de bani înapoi, deși nu au fost consultați și nici atenționați asupra acestor modificări.

121

Ce prevede hotărârea Guvernului Cioloș

Prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016, au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG. nr. 1/2016 în materia impozitelor și taxelor locale. În HG promulgat de Guvernul Cioloș se arată că scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deținute în coproprietate, inclusiv în cazul soților, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deținută de beneficiarul scutirii și nu pentru întreg bunul. Mai exact, dacă, până acum, bunul, fie el casă, teren sau mașină, era scutit dacă veteranul, persoana cu handicap sau persecutatul politic locuia acolo sau îl deținea împreună cu altcineva, acum, scutirea se aplică doar pentru aceste categorii, iar coproprietarul, fie că este soție sau copil, plătește impozitul integral.

Problema este că HG-ul lui Cioloș se bate cap în cap cu legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ultima zi a anului 2015. În decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, prevăzute în Legea 227/2015, se preciza, clar, că personalul armatei participant la acţiuni militare în străinătate, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război sunt scutiți, necondiționat, de impozit pe clădiri. „Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentul promulgat de președintele României.

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Succesele ţin de misterul divin, dar pt erori se poate risca să le explici. E posibil ca persecutarea veteranilor să vină de la o logică mai occidentală. Dacă sunt veterani de război, musai c-au luptat contra URSS, aliata lui Churchill şi Roosevelt contra fascismului. Deci veteranii seamănă cu rezistenţa din munţi, care nu mai e corect la Bucuresti sa fie bine vazuta.

    Camelian Propinatiu Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *