Puterea de a merge mai departe

Puterea de a merge mai departe

Sâmbătă, 27 ianuarie, sala Ştefan cel Mare a Palatului Cercului Militar Naţional a găzduit adunarea generală a Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir (AMVVD).

Orice întâlnire a membrilor AMVVD este un bun prilej nu numai de a se informa reciproc cu privire la activităţile întreprinse, ci şi de a socializa şi a stabili ce paşi trebuie urmaţi pentru a-şi atinge scopurile.

Constituită în 2013 pentru a veni în sprijinul veteranilor şi militarilor veterani în activitate, pensionaţi, în rezervă sau în retragere, precum şi membrilor familiilor acestora, care se confruntă cu probleme medicale şi sociale deosebite, asociaţia s-a dezvoltat în timp, astfel că, astăzi, are 15 sucursale.

Când se întâmplă o nenorocire în viaţa cuiva, cel în cauză suportă mai uşor durerea dacă are alături oameni dragi sau camarazi care îl înţeleg. Veteranii răniţi în teatrele de operaţii s-au unit în AMVVD tocmai pentru că înţeleg cel mai bine ce înseamnă să treci prin momente grele.

Fiecare are povestea lui de viaţă, care de care mai interesantă. Fiecare are trăirile, bucuriile şi neîmplinirile sale. Poartă în suflet durere, regrete, dezamăgiri. Fie că o spune sau nu cu glas tare. Sunt oameni pe care viaţa i-a încercat foarte greu, iar unii dintre ei vor purta, fizic, toată viaţa semnele întâmplărilor nefaste prin care au trecut. Sufleteşte însă au rămas ambiţioşi şi chiar optimişti.

Nu se dau bătuţi, nu renunţă uşor, în faţa primului obstacol. Îi uneşte voinţa de a schimba atât lucruri intrate deja în rutină, cât şi percepţia unora dintre aceia care, instalaţi confortabil în fotolii ergonomice, iau decizii cu impact asupra lor. Fapul că au reuşit să aducă alinare şi zâmbet acolo unde erau necazuri le-a dat puterea de a merge mai departe.

Ei ştiu ce înseamnă suferinţa, au simţit şi cât de mult doare nepăsarea şi cât de mult rănesc vorbele goale, spuse de complezenţă, pentru a da bine în faţa publicului. Toate însă le-au întărit convingerea că forţa stă în ei, chiar dacă au unele deficienţe fizice.

Unul din scopurile principale ale asociaţiei, stabilit odată cu înfiinţarea, este crearea unui centru de recuperare şi refacere pentru militarii răniţi. S-a identificat şi un teren, la Singureni, Giurgiu, primăria le-a pus la dispoziţie suprafaţa necesară.

Costurile unei asemenea investiţii sunt însă foarte mari. E greu de strâns atâţia bani. Sponsori prea generoşi nu prea există, iar din spectacolele organizate pentru strângere de fonduri nu pot fi acoperite cheltuielile necesare. În plus, campania 2% a eşuat anul trecut. Parcă intenţionat s-au schimbat regulile în timpul jocului. Toate organizaţiile nonguvernamentale, nu puţine la număr, au avut de suferit. Astfel, opţiunile oamenilor au fost exprimate degeaba prin completarea formularului 230, banii reprezentând 2% din impozitul pe venit au mers, în final, la bugetul de stat.

Cu toate acestea, militarii veterani nu şi-au pierdut speranţa, au continuat să caute posibilităţi de a-şi îndeplini obiectivul major. Şi viaţa le-a demonstrat că cineva, acolo sus, îi iubeşte. Le-a scos în cale o persoană întreprinzătoare şi inimoasă, care, la Târgovişte, a iniţiat un proiect asemănător şi s-a gândit să ofere spaţiile în scopul dorit de militarii veterani.

Alt om de afaceri, în domeniul furnizării energiei, le-a acordat facilităţi prin perceperea unor preţuri avantajoase. Şi uite-aşa militarii veterani au primit sprijin de unde nici nu se aşteptau.

La adunarea generală de săptămâna trecută a fost aleasă conducerea AMVVD şi au fost discutate probleme organizatorice. Preşedinţii sucursalelor şi-au prezentat, pe scurt, organizaţiile, activităţile desfăşurate, dar şi greutăţile întâmpinate pe plan local. S-a convenit de comun acord că trebuie acordată mai multă atenţie comunicării. Între sucursale şi între acestea cu centrul. Numai aşa, unindu-şi forţele, vor reuşi în ceea ce şi-au propus.

Au fost, de asemenea, trecute în revistă realizările anului trecut. Preşedintele AMVVD (reales cu unanimitate de voturi), Marius Apostol, şi-a informat colegii despre modul cum a acţionat în diverse împrejurări, astfel încât propunerile asociaţiei pentru modificarea unor acte normative să fie acceptate, despre implicarea conducerii AMVVD în acordarea unor facilităţi pe plan local, în unele municipii reşedinţă de judeţ.

Atragerea de noi membri constituie, şi în acest an, un obiectiv principal. Din păcate, sunt şi organizaţii care s-au diminuat ca număr, dar este o consecinţă a faptului că,  pe lângă multe unităţi militare au fost înfiinţate asociaţii şi fundaţii. Oameni care ştiu să preţuiască viaţa, membrii AMVVD au fost de acord cu reluarea campaniei de donare de sânge, lansată anul trecut prin sloganul Ajută mereu, salvează o viaţă, vino şi donează!

Rămâne, în continuare, ca o preocupare majoră, atragerea de sponsori şi donaţii pentru finalizarea clădirii ce le-a fost pusă la dispoziţie lângă Târgovişte. Nu va fi uşor, dar perseverenţi cum îi ştim, sigur vor reuşi.

Conducerea AMVVD

Preşedinte – Marius Apostol

Prim-vicepresedinte – Dan Cosma

Vicepreşedinţi: Flaviu Tămaş, Adrian Harşa, Adrian Iloiu, Ilie Tismănaru

Director comunicare – Cristina Mathias

Director administrativ – Viorel Bujor

Secretar general – Monica Ciobanu

*******

Articol aparut în OBSERVATORUL MILITAR 

ANUL XXVI NR. 43 (1.429) 25 – 31 OCTOMBRIE 2017
 Scris de Irina Nedelcu

SURSA: http://presamil.ro/puterea-de-merge-mai-departe/

*******

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *