Militarii români răniţi în Irak şi Afganistan vor să deschidă un centru performant de recuperare

Un grup de militari grav răniţi în Irak şi Afganistan vrea să deschidă un centru performant de recuperare şi refacere. Soldaţii români care au supravieţuit unor atacuri armate sau cu bombă în misiuni au primit o nouă şansă la viaţă, datorită medicilor americani. Au fost trataţi în cel mai mare spital militar american din Germania sau direct în Statele Unite, la Walter Reed, centrul pentru veterani de război. Acum vor să strângă bani ca să beneficieze de tratament adecvat acasă, lângă familii.

Adrian Creţu are 32 de ani şi două misiuni în Afganistan. La prima vedere, nimic nu trădează că a fost rănit. Acum 5 ani, după o incursiune pe timp de noapte, talibanii au urmărit patrula românilor şi, pe drumul de întoarcere, au montat o bombă artizanală în zona unui pod metalic. Detectoarele nu au depistat-o.

Adrian a fost tratat în cel mai mare spital militar din Germania. Unde medicii americani i-au reconstruit o parte din osatura fetei şi, datorită tehnologiei, i-a fost salvat ochiul.

Un medic român care l-a consultat, i-a mărturisit că aici n-ar fi avut aceleaşi şanse de recuperare.

Costinel Slăniceanu era în Forţele Speciale în 2006, când a fost trimis în Kandaha, fostul fief al talibanilor.

După o lună în comă, şase luni în spital şi 14 operaţii, Costinel a reînvăţat să meargă. Tot la spitalul Landhstul din Germania.

Acum, preţuieşte fiecare clipă alături de familie şi de prieteni. Şi vrea să ajute la rândul său.

Marius Apostol poartă şi el urmele unui atac al insurgenţilor din Afganistan. Medicii din baza Ramstein sunt cei care l-au readus la viaţă.

Toţi aceşti militari sunt în continuare în armată. Nu în unităţi luptătoare, ci acolo unde este nevoie de ei. Au înfiinţat Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi. Pentru că ştiu cum e să stai cu lunile într-un spital, departe de familie, vor să acceseze fonduri europene şi să deschidă un centru ultraperformant de recuperare. Pentru ca şi la noi să poată fi trataţi la acelaşi nivel ca afară.

Indiferent cât va dura şi cât de greu le va fi să strângă banii de care au nevoie, dorinţa lor este mai puternică decât orice barieră.

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *