Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraș s-a înrolat în Armata Cerurilor la 7 aprilie 2009. Cinste și onoare memoriei lui!

Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraș s-a înrolat în Armata Cerurilor la 7 aprilie 2009. Cinste și onoare memoriei lui!

Din ziua de 7 aprilie 2009, nimic nu mai este la fel pentru cei pe care maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraș i-a lăsat, în urmă, pe pământ. Este vorba de soția sa și de cele două fiice gemene, atunci în vârstă de aproape doi ani, care încă își așteaptă tatăl să se întoarcă acasă. Numai că acesta nu se va întoarce niciodată: s-a înrolat în Armata Cerurilor la doar 32 de ani… .
Iuliu-Vasile Unguraș s-a născut la 27 ianuarie 1977, în municipiul Dej, județul Cluj, a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu în anul 2001 și a fost încadrat la Batalionul 265 Poliție Militară. În Afganistan acţiona alături de colegii din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Se afla în cea de-a doua misiune externă, prima desfășurată în teatru de operații din Irak.
Militarul Unguraș a fost ucis într-o zi de marți, 7 aprilie, orele 7,45 (ora României) în teatrul de operații din Afganistan. Conducea o patrulă de patru autovehicule Humvee pe autostrada A1 care leagă orașul Kandahar din sudul Afganistanului cu orașul Kabul, capitala țării. La un moment dat, la 20 km nord-est de Qalat, autovehiculul în care se afla ofițerul român, la acea vreme căpitan, a trecut peste un dispozitiv improvizat. În urma exploziei și-a pierdut viața iar alți patru militari au fost răniți: sergentul Orban Csaba Attila și caporalii Crețu Adrian Gabriel, Lungu Mădălin și Vargău Euge.
Prin ordin al Ministerului Iuliu-Vasile Unguraș a fost avansat post-mortem la gradul de maior și decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
De asemenea, pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forței Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul Statelor Unite ale Americii l-a decorat post-mortem pe eroul român cu medalia ,,Steaua de Bronz” ( „US Bronze Star Medal”).
Mugurel Unguraș, sergent major în 2009, era în aceeași misiune, cu fratele său, căpitanul Iuliu-Vasile Moldovan, dar în altă bază militară. Când a aflat că fratele său a devenit erou, a mers în baza Lagman și a luat din dulapul acestuia doar laptopul, albumul cu fotografii și două păpuși cumpărate din Kandahar.
Cele două jucării erau pentru gemenele care își așteptau tatăl să se întoarcă din misiune. A lăsat hainele fratelui său să le poarte militarii alături de care a luptat pentru ca aceștia să fie mai aproape de comandantul lor, măcar sufletește.
Apoi, Mugurel Unguraș și-a însoțit fratele, pe ultimul drum, spre pământ românesc.
În Kandahar, eroul roman a primit onorul în cadrul unei ceremonii religioase la care au participat militari din toate statele aliate, aflate în teatru de operații din Afganistan.
O altă ceremonie militară a avut loc și în momentul în care trupul militarului erou a ajuns în țară, pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde a fost așteptat de familie, de reprezentanți ai MApN dar și de peste 200 de camarazi din Divizia 4 Infanterie Gemina.
În 11 aprilie 2009, sute de persoane, cu lacrimi în ochi, l-au însoțit pe EROU pe ultimul său drum pământean spre Cimitirul Mare din Dej, unde își doarme somnul eternității. Prea mici ca să înțeleagă că nu mai vine acasă, gemenele eroului au crescut de atunci cu amintirea de neprețuit a unui părinte drag pe care abia au apucat să îl cunoască.
În ianuarie 2010, la Predeal a fost dezvelit ,,Monumentului eroilor Batalionului 21 Vânători de Munte care și-au pierdut viața în teatre de operații”, respectiv maiorul (post-mortem) Vasile Iuliu Unguraș și sublocotenentului (post-mortem) Claudiu Chira (decedat la 26 februarie 2009, în aceeași misiune în care a căzut la datorie și căpitanul Unguraș).
Și tot în ianuarie 2010, Mugurel Unguraș, a cerut să plece într-o nouă misiune în Afganistan, pe pământul care i-a răpit fratele, pentru totdeauna. Era singurul lucru care să-i mai alinte durerea pe care o purta în suflet din ziua de 7 aprilie 2009. Considera totodată că este singurul mod în care își mai poate onora fratele plecat prea devreme în Armata Cerurilor.
Astăzi, la 9 ani de când a căzut la datorie militarul Iuliu-Vasile Unguraș, să ne aducem aminte de sacrificiul suprem de care a fost în stare și să prețuim militarii care au desfășurat misiuni în teatrele de operații din străinătate.

Cinste şi onoare memoriei lui!

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *