„M-am simțit mai român între români la paradă!”

„M-am simțit mai român între români la paradă!”

ZIUA NAŢIONALĂ este sărbătorită în toată țara. La 1 decembrie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia convocată pentru data de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru ”unitatea națională a tuturor românilor”. Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, potrivit www.cdep.ro.

Astfel, primul 1 Decembrie ca Zi Națională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, în București cât și în majoritatea orașelor din întreaga țară au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar și alte manifestări.

amvvd

Astăzi, de 1 decembrie, la București, parada militară a fost una dintre cele mai spectaculoase din ultimii ani, cu o desfăşurare impresionantă de forte, o paradă care a adunat mii de oameni în vârstă şi mai ales părinţi cu copii, unii îmbrăcaţi în costume populare şi şube, toţi au drapele mari, steguleţe din hârtie şi chiar steaguri UE.

amvvd 1 Decembrie 2017

Oamenii au început să se strângă în Piaţa Arcului de Triumf încă de la ora 8.30 şi nu au părut deranjaţi nici de vremea rece şi cerul înnorat, dar nici de filtrul de control din apropierea Arcului. Cei mici, de mână cu părinţii lor, s-au declarat foarte încântaţi de parada de 1 Decembrie, spunând că sunt nerăbdători să vadă tancurile şi armele militarilor, în timp ce adulţii recunosc că de multe ori critică România şi mai ales pe cei care o conduc, însă de Ziua Naţională îşi amintesc că sunt români. „Măcar de 1 Decembrie să o iubim”, a spus un participant.

O paradă cu peste 300 de militari străini din țări precum Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Portugalia, Polonia, Italia, Germania, Grecia, Franța, Canada și Bulgaria, dar şi cu militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

La paradă asistă, de la tribuna oficială, Klaus Iohannis, foștii președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general Augustin Lazăr, președintele CCR, Valer Dorneanu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, lideri de partide, reprezentanți ai Armatei, dar și o parte  – doar o parte – din militarii răniţi ai României.

De ce am scris doar o parte? Pentru că, anul ăsta, ca în niciun an, s-a uitat că avem militari veterani din teatrele de oparații cu răni destul de grave, eroi ai României cu medalii, care au fost găsiți în rândul mulțimii ținând steagul țării în mână, ca simpli cetățeni, fără a fi arătați poporului. Anul ăsta, în tribuna oficială nu a mai avut loc decât o parte din militari, cei care au concurat la jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite, atât. Restul veteranilor răniți au fost lăsați de către conducerea MApN în mulțime, ridicând multe semene de întrebare în rândul unor români. Una dintre ele spusă de un român din mulțime a fost: „De ce sunt doar cei care fac parte din Invictus?” Au urmat și altele, cum ar fi: Unde sunt restul? Ei de ce nu sunt în tribună? Ce s-a întâmplat cu ei? Mândria armatei înseamnă doar Invictus?”

În mulțime lumea comentează, fac discuții, pun întrebări și caută diverse răspunsuri. Fac scenari, presupun diverse lucruri, dau diverse soluții, încearcă să întețeagă de ce așa. De ce cei abilitați, din structurile statului, nu au vrut la tribuna oficială și alți militari veterani ai teatrelor de operații. Asta-i o poveste care a umbrit puțin frumoasa sărbătoare a românilor dar care, mai târziu, s-a transformat într-o mare bucurie.

De ce spun asta? Mesajul primit de la o cunoștință m-a determinat să fac public ce înseamnă Ziua României pentru românul civil, de rând. Un răspuns clar și concis pentru Administrația Prezidențială și Mapn.

„În rândul mulțimii, un grup de peste 20 de persoane, unii îmbrăcați în uniforme militare, alții civili, cu steagul României și stegulețe tricolore stau, vorbesc, se felicită și așteaptă parada. Pe trotuar, lângă grup, o mămică ținea de mână un copil îmbrăcat din cap până în picioare în haina militară a românilor din teatrele de operații a trupelor de uscat. Se uită, cu zâmbetul pe buze, fix la grup. Din grup se îndreaptă spre copil un om cu bastonul în mână, îmbrăcat și el în militar. Salută, se prezintă, dă noroc cu copilul și schimbă câteva vorbe cu mămica. Lumea se adună lângă ei. Vor fotografii… timpul e scurt, se apropie parada și lumea se tot aduna… Grupul de 20 a devenit  unul de peste o sută de persoane. Parcă au uitat să fie atenți la evenimentul ce urmează, sunt atenți si mândrii că au printre ei militari veterani și veterani răniți ai României în teatrele de operații. Fericiți că le pot strânge mâna, că pot face fotografii, că sunt lângă ei. Câtă bucurie de ambele părți se simte, se trăiește, se unește în sufletele de români. S-a uitat să se mai privească spre tribuna oficială, nu îi mai interesează să-i vadă pe cei ce stau în față să primească salutul celor care defilează. Acolo, în acel grup, au eroii lor, au totul, parcă. Ăsta-i 1 Decembrie adevărat, Ziua Națională a României!, ziua  de „unitatea națională a tuturor românilor’”, scrie în mesajul primit.

Amintiri de neuitat. Sunt multe de spus. Dar, astăzi ne oprim aici, urmărim parada și, vă promitem că vom reveni și cu alte trăiri. Sărbătorim 1 DECEMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.

EPILOG

Am ales ca final o frază din mesajul mesajul președintelui Klaus Iohannis postat pe pagina de facebook cu prilejul Zilei Naționale.

“Dragi români, astăzi este Ziua noastră Națională, zi în care, cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. (…) Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră”.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!  LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Pingback: URL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *