Lumină și flori pentru eroul Dragoș Alexandrescu, în Câmpulung și Kandahar

Lumină și flori pentru eroul Dragoș Alexandrescu, în Câmpulung și Kandahar

Au plecat împreună în Afganistan, să reprezinte țara într-o misiune de menținere a păcii, în vara anului 2008. Era prima lor misiune în străinătate și își făcuseră atâtea planuri și vise!

Câteva luni mai târziu, militarul veteran Ionuț Butoi se întorcea acasă în scaun cu rotile, în timp ce camaradul său, sublocotenentul p.m. Dragoș Alexandrescu venise mai devreme, însoțit de fratele său și el militar în aceeași misiune, pe ultimul său drum înspre casă… .

Ieri, în ajunul Învierii, un gând l-a urmărit toată ziua pe militarul veteran Ionuț Butoi. Gândul că trebuie să ajungă la mormântul prietenului său pe care l-a pierdut în urmă cu apoape 10 ani, departe de țară, pe pământul steril și înțesat de mine al Afganistanului. Să-i aprindă o lumânare, să-i pună o floare la căpătâi și să-i spună că nu l-a uitat, nici el, nici camarazii din Batalionul 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele”, că îi vor purta o veșnică recunoștință și că vor lupta mai departe, pe frontul afgan, în amintirea și memoria lui.

Astfel, însoțit de alți doi militari veterani și de Liviu Țâroiu, primarul orașului Câmpulung (județul Argeș), cu lacrimi în ochi, militarul veteran Ionuț Butoi a ajuns în Cimitirul Eroilor Flămânda, la mormântul sublocotenentului (p.m.) Dragoș Alexandrescu. Aici, grupul s-a recules, a aprins lumânări, a depus o coroană de flori și a transmis, un mesaj cu ocazia Sărbătorilor de Paște, camarazilor aflați acum în teatrul de operații din Afganistan, acolo unde destinul a decis să schimbe, pentru totodeauna, viețile a 4 militari români (unul devenit erou, ceilalți având și acum trupurile și sufletele mutilate).
După ce a salutat la mormântul camaradului său, cu sufletul mai ușurat, militarul veteran Ionuț Butoi a părăsit Cimitirul Eroilor din Câmpulung și s-a îndreptat spre casă ca să se pregătească pentru slujba de Înviere. Pe drum, amintirile l-au purtat departe, pe o autostradă prăfoasă din Afganistan, într-o zi de 31 august 2008, unde a pierdut un camarad, sublocotenentul (p.m) Dragoș Alexandrescu, de care îl leagă o prietenie dincolo de moarte și de timp.

Militarii veterani din asociația AMVVD – filiala Câmpulung Muscel

Astăzi, în Sâmbăta Mare militarii veterani din asociația AMVVD – filiala Câmpulung Muscel, răniți în teatrele de operațiuni, au depus o coroană de flori și lumânări la mormântul camaradului lor, decedat în Afganistan, slt.(pm) Alexandrescu Dragoș, în semn de recunoștință veșnică.În același timp ei au transmis o urare pascală colegilor militari aflați acum în misiune departe de casă.

Publicată de AMVVD Câmpulung Muscel pe 7 Aprilie 2018

Rugăciunea fiului în Kandahar

În altă parte a lumii, la baza militară de la Kandahar, militarii din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” – Protecția Forței ,,Vulturii Carpaților” s-au adunat, în noaptea Învierii, la monumentul pe care sunt trecute numele eroilor români care au căzut în teatrul de operații afgan. Unul dintre militari este Viorel, fratele sublocotenentului (p.m.) Dragoș Alexandrescu care a curățat, în Vinerea Mare, crucea pe care stă scris și numele fratelui său pe care-l poartă în suflet oriunde s-ar afla și pentru care a simțit nevoia să fie prezent din nou, pe front.

„Lângă capelă, pe un mic platou, este monumentul închinat celor ce au venit și nu s-au mai întors. Sunt 29, mult prea mulți! Ultimul nume a fost sculptat în septembrie anul trecut: „Mădălin Stoica”! (…)

Este și numele lui Dragoș Alexandrescu pe monument. Ieri, alături de preot, fratele lui, Viorel, ajuta la curățarea crucii.

(…) Ieri, când l-am văzut pe fratele lui lângă monument, m-am gândit la Dragoș, la tragedia de acum 10 ani, la amărăciunea ce cuprinsese micul orăşel de unde plecaserăm toți şi care se pregătea să-l primească mai devreme pe unul dintre noi!

În seara aceasta este slujba învierii.
Aproape de miezul nopții ultimele mașini de luptă intră pe punctul de control, stațiile radio tac, iar drumurile către micuța capelă din bază sunt înțesate de oameni cu tricolor pe mânecă.
Slujba se oficiază afară, chiar în jurul monumentului.
   

(…)  Și mă gândesc că în timp ce el se roagă în noaptea de înviere în Kandahar, pe platoul de lângă monumentul eroilor noștri, mama lui, măicuța Evloghia, înalță rugăciuni pentru noi toți în grădina Raiului din Apuseni, la mânăstirea Râmeț din Alba, acolo unde Geoagiul a mușcat din munții Trascăului.

Sunt zorii zilei de 8 aprilie 2018.

În baza militară din Kandahar, „Vulturii Carpaților” pleacă de la micuța capelă apărând cu palmele lumina lumânărilor. Este un alai tăcut, pașii îi poartă către campul românesc, dar gândurile lor sunt departe, la Câmpulung, la Brașov, la Predeal, la Curtea de Argeș, în frumoasa Bucovină!
În spatele lor, o lumină frumoasă scaldă monumentul cu 29 de nume sculptate.
Undeva, în inima Ardealului, o mamă care de 21 de ani este „măicuța Evloghia” se roagă ca literele numelui „Mădălin Stoica” să fie ultimele care au tăiat din marmura monumentului!”, scrie Florin Jianu în Jurnal de misiune al Companiei 2 ”Lions” din Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, în Afganistan – blogul Armata Romaniei.


Din partea AMVVD, al cărui membru de onoare este militarul veteran Ionuț Butoi și căpitanul Florin Jianu – președintele sucursalei Câmpulung, recunoștință și lumină veșnică militarilor români căzuți în teatrele de operații din străinătate.

Cinste și onoare memoriei lor! Cinste și onoare memoriei sublocotenentului post-mortem Dragoș Alexandrescu!

 

Sursa foto și video: AMVVD – Câmpulung și www.armataromaniei.ro

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *