Gheorghe Zmău, un veteran uitat de sistem dar nu și de AMVVD

Gheorghe Zmău, un veteran uitat de sistem dar nu și de AMVVD

S-a născut să facă bine, dar, din nefericire, binele uită uneori să  se întoarcă, de unde a plecat. Și, în locul binelui vin necazurile, durerea și dezamăgirea.

Gheorghe Zmău, unul dintre veteranii teatrelor de oprerații, participant la două misiuni în Angola a rămas în scaun cu rotile, în urma unui accident vascular celebral (AVC), petrecut pe când avea doar 30 de ani.

                    

Se întâmpla a doua zi după ce a susțint examenul de admitere la școala de subofițeri, examen pe care l-a promovat fără să se poată bucura prea mult de acest lucru. Un vis spulberat mult prea devreme, o durere acaparatoare a luat locut bucuriei. De atunci, nu a mai reușit să se ridice în picioare. După cum nu a reușit nici să-și îndeplinească visul de a avansa în cariera militară și a servi, în continuare, țara sub drapel în teatrele de operații.

Din anul 2002, după ce accidentul vascular celebral i-a răpit sănătatea și i-a frânt aripile, viața militarului de excepție Gheorghe Zmău se limitează doar la scaunul cu rotile.  Părinții săi, oamenii în vârstă de 80 de ani, au făcut toate demersurile necesare pentru a intra în posesia unui nou scaun cu rotile, cel vechi fiind foarte uzat după anii de zile în care i-a fost sprijin fostului veteran. Dar, cu toate acestea, instituția abilitată l-a pus pe camaradul nostru pe lista de așteptare, așteptare care durează de câțiva ani buni.

    

Astfel, în ceas de mare sărbătoare, membrii Sucursalei AMVVD-Iasi,s-au deplasat în cursul zilei de azi 06.04.2018, la fostul lor coleg de arme și membru al asociației, pentru a face ceea ce autoritățile nu au reușit în tot acest timp: a-l ajuta cu un scaun cu rotile, esențial pentru o persoană care nu se poate deplasa.

    

Dar, pe lângă scaunul cu rotile, fostul militar are nevoie și de asistență recuperatorie. Și nu este singurul. Din pacate, mulți veterani ai teatrelor de operații au nevoie de recuperare, refacere, reabilitare după misiuni. Și nu oriunde, la ei în țară. Asta a înțeles foarte bine Asociația Miltarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”  și, după câțiva ani de „luptă”, a reușit la începutul anului să poată spune că vor putea face CENTRUL DE RECUPERARE, REFACERE și REABILITARE (CRRR – AMVVD) la Târgoviște, acolo unde lucrările au și început, acolo unde se va putea trata și militarul veteran Gheorghe Zmău.

    

,,A fost un moment foarte emoționant care ne-a adus lacrimi în ochi tuturor, la întâlnirea cu fostul nostru camarad de arme, care, deși înghenunchiat de soartă își duce viața cu demnitate, la fel cum a reprezențat România sub tricolor, la cele două misiuni din Angola. Mulțumim pe această cale, colegilor noștri Maricel Diaconu, Gabriel Burlacu și Vasile Antal pentru promptitudinea și modul în care au răspuns solicitării noastre” ne-a transmis  Cătălin Dobrea, președinte Sucursala AMVVD – Iași.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *