Cinste și onoare memoriei Eroilor neamului!

1

De Ziua Înălțării Domnului (mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere) celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătorește anul acesta la 9 iunie. În Capitală, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD prin reprezentanții ei au fost prezenți si au depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

13312869_518874218305242_1919004211467975769_n

Conform HG nr. 309/2015, astăzi, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. Festivităţile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.

Doamna secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Otilia Sava, a scris pe pagina de facebook : „Am participat astăzi, la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional, din Parcul Tineretului, la ceremonia militară şi religioasă prilejuită de Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, unde am depus o coroană de flori, în numele Ministerului Apărării Naționale, pentru memoria eroilor căzuți la datorie.”

13419206_518875018305162_1767106759858142647_n

„Să nu uităm că libertatea nu este niciodată gratuită!

Astăzi, în Ziua Înălțării Domnului, sărbătorim şi Ziua Eroilor, cei care s-au înălțat la cer servind sub tricolor. Nu sunt suficiente cuvinte pentru a ne exprima mulțumirea față de sacrificiul pe care l-au făcut pentru libertatea și bunăstarea acestei țări.” , a mai adăugat, într-o altă postare, doamna Sava.

13423941_1806018209621529_3442284286578056021_n

„Se cuvine să aducem astăzi un pios omagiu pentru a cinsti memoria celor care au pus datoria faţă de patrie mai presus de propria viaţă.
Purtăm în inimile noastre un adânc respect celor care s-au jertfit, precum şi supravieţuitorilor acelor vremuri ce nu obosesc păstrând vie memoria celor care, alături de ei, camarazi, rude, fraţi, au pierit pe câmpul de luptă și au scris, cu sânge, istoria României, în cele două Conflagraţii Mondiale.
Trebuie, mai mult ca oricând, să ne omagiem eroii căzuți la datorie în teatrele de operații și în misiunile de pe teritoriul național și internațional.
Aprecierea noastră trebuie îndreptată și către camarazii noștri care au fost răniți în teatrele de operații și în misiunile de pregătire din țară.”, a scris pe contul de facebook generalul dr. Nicolae Ionel Ciucă, șeful Statului Major General.

13423996_518874874971843_5746261167413664130_n

„Udat cu lacrimi de dor și te-am adăpostit în camera sufletului meu pentru totdeauna, militarule român, eroule român!”,  este murmurul care s-a auzit pe buzele lui Marius Apostol, președintele AMVVD care stătea alături de unul din eroii noștri, Daniel Porumb. „Pentru români, Sfânta Sărbătoare a Înălţării Domnului înseamnă şi Ziua Eroilor. O zi în care trebuie să ne amintim, cu profundă recunoştinţă, de toţi cei care s-au jertfit ca să existăm de-a lungul istoriei, ca să avem o ţară întreagă independentă şi suverană, în care să trăim liberi. Datorăm această zi celor care au făcut România Mare şi care, la 4 mai 1920, printr-un decret-lege, au stabilit ca sărbătoarea Înălţării să fie şi Ziua Eroilor. În acea vreme, abia întregită şi recunoscută în concertul statelor naţionale europene, România a fost primul dintre ele care a onorat pe eroii străini deopotrivă cu propriii săi eroi, aliniindu-se, prima, prevederilor Tratatului de la Versailles. Acest act, venit după o conflagraţie în care pierdusem mai bine de un milion de vieţi, a dovedit – deopotrivă – tărie, înţelepciune şi onoare.”, a continuat veteranul.

depunere coroana AMVVD

Cu gândul dus la camarazii pierduți, cu lacrimi în ochi dar și cu mândria militarului veteran care mai are încă alături alti eroi, Marius Apostol a reușit să ne mai spună câteva lucruri despre viața de militar.

13434936_518875014971829_7616092509175118155_n

„Viata unui militar este poate cea mai grea, departe de familie și de țară! Drapelul Naţional este şi simbolul sub care militarii români participă în Teatrele de Operatii ! Departe de ţară, militarii români dislocaţi în teatrele de operaţii din Afganistan,Iraq si Balcanii de Vest vă aduc liniște acasă, departe de ororile unui război care a marcat întreaga omenire. Acolo, în teatrele de operații, camaradul îți este și frate, și soră, și mamă, și tată, și copil, și verișor. Toți sunt uniți.  Munca în echipă este de două ori mai ușoară atunci când ai încredere în cel de lângă tine! De-asta suferi de fiecare dată când te gândești la eroii României.”, a încheiat dialogul veteranul care luptă acum, împreună cu asociația, pentru construirea primului centru de recuperare și refacere a militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități.

9 iunie - depunere de coroane

Militarii români dislocaţi în Baza Militară din Kandahar i-au omagiat pe eroi la Troiţa din câmpul românesc prin Apelul Solemn în memoria românilor căzuți la datorie în teatrele de operaţii din Bosnia și Herțegovina, Irak şi Afganistan și printr-o slujbă religioasă.

ONOARE ȘI RESPECT!

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *