AMVVD prezentă la întâlnirea cu Structurile Asociative ale Militarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională – ,,Realitățile cotidiene ale vieții militarului român”

AMVVD prezentă la întâlnirea cu Structurile Asociative ale Militarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională – ,,Realitățile cotidiene ale vieții militarului român”

Astăzi, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), reprezentată de președintele Marius Apostol, a participat alături de Structurile Structurile Asociative ale Militarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională care a organizat ,, dezbaterea publică deschisă” pe tema ,,Realitățile cotidiene ale vieții militarului român”

Începerea dezbaterii a fost o introducere a unor puncta de vedere privind „linșajul mediatic” vizavi de speculațiile privind pensiile militare ;I de ce înseamnă acest „serviciu al oamenilor în uniformă”.

<< In conformitate cu principiile dreptului neingradit la informnatii stipulate de:: – art.21 din Declaratia Universala a drepturilor omului; – Art.11 din Conventiei Europene a drepturilor omului ,, Libertatea de exprimare și de informare; – Art.31 – din Constitutia Romaniei – ,,Dreptul la informare” – Art.49 litera a), 50,51 alin (2) Ordonanta nr.26/2000 cu completarile si modificarile ulterioare ; – Art.1,3,5,6 si 17 din Legea nr. 544 din 2001- privind liberul acces la informatiile de interes public

Participantii la FORUMUL structurilor asociative ale militarilor, ancorati permanent in realitatea cotidiana a societatii romanesti, sunt profund afectati de reluarea linsajului prin mass-media, asupra rezervistilor militari, acuzati de obtinerea unor ”pensii nesimtite”, “pensii speciale”,etc., speculatii si invective fara acoperire, urmare a unei totale necunoasteri, in special de catre cei responsabili pentru o astfel de cunoastere, asupra a ceea ce reprezinta segmentul socio-profesional de rezervist militar. Participantii la FORUM denunță și condamnă campania informațională declanșată împotriva militarilor, cu precădere împotriva rezervistilor militari, campanie menită să discrediteze activitatea în slujba națiunii desfășurată de mii de militari, să afecteze legătura strânsă de suflet și simțiri existentă între națiune și Armata Sa și să învrăjbească societatea civilă împotriva ultimilor săi apărători, militari.

Nu trebuie omis faptul ca seviciul militar al fiecarui stat implica activitati cu caracter special care presupun disponibilitatea permanenta a militarilor pentru expunerea la risc si sacrificiu. Serviciul militar se executa sub puterea juramantului militar de natura penala, calitate de militar constituind in aceste cazuri o circumstanta agravanta. Va reamintim ca militarii sunt singura categorie socioprofesionala in juramantul careia exista sintagma ,, chiar cu pretul vietii”, ca prin Constitutie presteaza munca fortata, iar prin statut au o intreaga sectiune de interziceri si limitari de drepturi. >>

După ascultarea argumentelor și după câteva dezbateri pe această temă, Marius Apostol – președintele AMVVD – a luat cuvântul și a vorbit, în cadrul Forumului,  despre :

  1. Coieficienții de la solda de bază a unui soldat gradat profesionist care începe cu gradul 1,00- egal cu un muncitor necalificat-, până la Seful SMG 4,35. Și amintim că, femeia de serviciu din primaria unei comune are coieficient 1,35.
  2. Subofițeri și maiștri militari care ocupă funcții de comandă (pluton sau grupă) fără a fi plătiți, fără a beneficia de solda de comandă
  3. Ofițerii cu grade mici (exemplu: locotenent,capitan sau maior) au un coieficient de salarizare 1.80, deci egal cu un consilier de la o primărie de comună
  4. Modificări importante ce trebuie făcute la legea pensiilor. Despre principiul contribuității care este variabil și pentru pensia militară – 59*2017-.

Amintim că, pensiile medii ale militarilor şi poliţiştilor sunt de trei, trei ori şi jumătate mai mari decât cele din sistemul public. Însă nu sunt cele mai mari. Peste 8.600 de pensionari civili beneficiază de pensii de serviciu cu mult mai mari decât cele ale militarilor. Sunt foşti procurori, judecători, parlamentari, diplomaţi, aviatori sau angajaţi ai Curţii de Conturi. Aceştia iau în mână între 3 şi 10 pensii medii din sistemul public. Tabloul pensiilor din România arată şocant.

Calculul pensiilor în România este incorect şi total scăpat de sub control, existând legi speciale pentru anumite categorii favorizate şi reguli draconice pentru simplii salariaţi.

Principiul contribuităţii şi al solidarităţii sociale despre care se spune că guvernează sistemul de pensii din România este călcat în picioare cu bună ştiinţă.

Un comentariu

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

  • Pingback: URL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *