Alte evenimente care s-au întâmplat la 5 aprilie. În 1924 activitatea Partidul Comunist Român este interzisă prin ordonanță militară

Alte evenimente care s-au întâmplat la 5 aprilie. În 1924 activitatea Partidul Comunist Român este interzisă prin ordonanță militară

5 aprilie 1904: În București a luat ființă Automobil Clubul Regal, în prezent Automobil Clubul Român (ACR).

Automobil Clubul Regal Român (ACRR) a fost o asociaţie sportivă de automobilism înfiinţată în 1904, patronată de Casa Regală, cu sediul în Bucureşti. Reprezenta totodată forul suprem al automobilismului din ţara noastră şi avea numeroase atribuţii în domeniu: promova automobilismul, stabilea legături internaţionale şi semna convenţii internaţionale privind circulaţia automobilelor, semnalizarea şoselelor, eliberarea de permise auto internaţionale, etc. Era afiliată „Asociaţiei Automobil Cluburilor Recunoscute” cu sediul la Paris. Preşedinte de onoare erau regele şi regina, iar membrii se împărţeau în membri „activi” (care aveau toate drepturile) şi „turişti” (cu drepturi restrânse). ACRR a mai patronat şi „Motoclubul Român”, prin care promova motociclismul. Publica o revistă lunară intitulată „Auto-Sport”.

 

5 aprilie 1924: Activitatea PCR este interzisă prin ordonanță militară

După diversiunea armata sovietica de la Tatar-Bunar, în România este interzisa printr-o Ordonanță militară a Comandamentului Corpului II armată , activitatea Partidului Comunist Român, acuzat de „acțiuni anti-românești”. A rămas în ilegalitate până în 1944 . Partidul Comunist Român (PCR) a fost creat în anul 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolşevice de extremă stânga a Partidului Socialist din România. A fost o mică organizare politică ilegală, subordonată Cominternului şi URSS care a susținut ideologic revoluția comunistă. Partidul comunist și-a început ascensiunea la putere în România după Actul de la 23 august 1944 la care a participat ca parte din Blocul Național Democrat (BND). Apoi, conform strategiei staliniste și cu sprijinul armatei sovietice de ocupație, PCR și-a eliminat treptat adversarii. După abdicarea forțată a regelui Mihai I, s-a instaurat Republica Populara Română.

Între 1947-1989 PCR a fost singurul partid politic oficial din România. În articolul 3 al Constituției Romaniei din 1965, PCR era numit “forța politică conducătoare a întregii societăți din Republica Socialistă România”. Sub conducerea P.C.R. în România a fost instaurată aşa zisa”dictatura a proletariatului , în economie s-a instituit dirijismul, societatea civilă a fost practic distrusă de principiile dictatoriale ale P.C.R., iar cenzura a sufocat libertatea de gândire.

5 aprilie 1934: Este înființat SERVICIUL DIPLOMATIC al României de la Buenos Aires- Argentina

5 aprilie 1967: S-au semnat primele acorduri privind stabilirea de relații diplomatice între România și Canada.

5 aprilie 2009: Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Comuniştilor pierde alegerile, care sunt caştigate de ,,Alianța pentru Integrare Europeană”

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *