A început Săptămâna Luminată. Lumină în case și în suflete, dragi români! Recunoștință și lumină veșnică militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă

A început Săptămâna Luminată. Lumină în case și în suflete, dragi români! Recunoștință și lumină veșnică militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă

Săptămâna Luminată începe după prima zi a Sfintelor Paști (când Iisus, prin Învierea Sa, a umplut întreaga lume de lumină) și se încheie cu Duminica Tomii. Denumirea de ,,Săptămână Luminată” vine de la faptul că, în vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Înviere, cei botezați se numeau ,,luminați” și purtau haine albe toată săptămâna de după Paște. Pe de altă parte, la slujba de Înviere, preotul cheamă credincioșii să ia lumină vestind  că toate s-au umplut de aceasta: ,,cerul și pământul și cele de sub pământ”.

În ziua de luni, din această săptămână, se spune că se deschid porțile raiului și rămân deschise până în Duminca Tomii. Astfel, cei care trec în lumea de dincolo, în această perioadă, se crede că merg în rai fără să mai treacă prin Judecata de Apoi. În această săptămână, nu se țin nunți, nu se citește Psaltirea, iar slujba de înmormântare, a celor care părăsesc această lume, este înlocuită de slujba de Înviere și de propovăduirea trecerii de la întunericul morții la lumina vieții veșnice.

În Săptămâna Luminată, ușa din mijloc a altarului este pusă deoparte, iar veșmintele preoților, din timpul slujbelor, sunt albe. Slujbele religioase sunt deosebite de cele din restul anului, iar lumânarea pe care o poartă în mână, atunci când binecuvântează, este lumânarea cu care au împărțit Lumina Sfântă în noaptea de Înviere.

Zilele din Săptămâna luminată sunt: Lunea Albă (când se deschid cerurile și raiul, se merge la udat, copiii trebuie să-și viziteze părinții iar finii pe nași), Marțea Albă (când e bine să dai de mâncare celor săraci), Sfânta Miercuri (când se poate relua munca la câmp), Joia Verde sau Joia Rea (destinată pomenirii morților), Vinerea Scumpă (corespunde cu Izvorul Tămăduirii, când se sfințeste apa, ritual cunoscut drept ,,agheasma mica”), Sâmbăta Luminată (în care nu se fac parastase, ca și în toată Săptămâna Luminată) și Duminica Luminată (când se pomenesc cei trecuți  la viața de apoi).

 

AMVVD vă dorește lumină în casele și în sufletele voastre, dragi români, iar militarilor căzuți pe câmpurile de luptă, recunoștință și lumină veșnică!

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *