8 ani de la accidentul aviatic în care și-a pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczynski

8 ani de la accidentul aviatic în care și-a pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczynski

Astăzi se împlinesc opt ani de la teribilul accident aviatic de la Smolensk, petrecut pe 10 aprilie 2010, în care și-a pierdut viața președintele Poloniei, Lech Kaczynski, soția acestuia, dar și  înalți demnitari ai statului printre care: Ministrul-adjunct de Externe, Ministrul-adjunct al Apărării, șeful Statului Major al Poloniei, Comandantul Forțelor Terestre, Comandantul Forțelor Aeriene, Comandantul Marinei și Șeful Forțelor Speciale.

Imagini pentru accident aviatic smolensk

Delegația poloneză se deplasa în Rusia, la Katyn, localitate aflată în apropierea orașului  Smolensk, pentru a se reculege la mormintele ofițerilor polonezi luați prizonieri de Armata Roșie în urma invadării Poloniei în 1939 și executați în primăvara anului 1940, din ordinul lui Stalin.

Plecați să comemoreze 70 de ani de la ceea ce istoricii numesc ,,Masacrul de la Katyn”, înalții oficiali polonezi și-au găsit sfârșitul într-o pădure din apropierea aeroportului  Smolensk, în condițiile unei cețe dense care a îngreunat manevrele de aterizare și a provocat tragedia. În urma prăbușirii avionului Tupolev 154, nu au existat supraviețuitori,  iar întreaga Polonie a fost în doliu timp de o săptămână. De asemenea, lunea care a urmat accidentului de la Smolensk (petrecut într-o sâmbătă) a fost declarată zi de doliu național în Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană.

În seara accidentului, clopotele catedralei Wawel din Cracovia, care bat numai la ocazii speciale, au răsunat pentru prima dată de la trecerea în neființă a Papei Ioan Paul al II-lea (la 2 aprilie 2005), în memoria victimelor tragediei de la Smolensk.

Trupul neînsuflețit al președintelui Lech Kaczynski, identificat la locul tragediei de fratele gemăn al președintelui, Jaroslaw Kaczynski, a fost repatriat  de pe aeroportul din Smolensk a doua zi după accident, cu un avion militar, în timp ce restul victimelor, inclusiv soția președintelui care nu a putut fi identificată la locul accidentului, au fost repatriate în săptămâna care a urmat accidentului.

În 18 aprilie 2010, președintele Lech Kaczynski și soția acestuia Maria Kaczynska au fost înmormântați în cripta Catedralei Wawel din Cracovia acolo unde și regii Poloniei își dorm somnul de veci.

La ceremonia funerară au participat peste 100 000 de polonezi cu flori în mână și lacrimi în ochi. Unii dintre aceștia, își mai plâng, și acum, președintele…

Imagini pentru inmormantare presedinte polonez Lech Kaczynski

Imagini pentru lech kaczynski funeral

Foto: Sina Englesh, gândul.info, ezv.ro, Reuters.

 

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *