AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

3 NOIEMBRIE- ZIUA VÂNĂTORILOR DE MUNTE. LA MULȚI ANI, DRAGI CAMARAZI!

DISTRIBUIE
Vânătorii de munte reprezintă o specialitate militară a Forţelor Terestre Române, componentă a infanteriei. Arma a fost înfiinţată la 3 noiembrie 1916, când Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 234, a decis transformarea Şcolii Militare de Schiori din Bucureşti în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Organizarea iniţială era pe 3 batalioane a câte 3 companii fiecare, cu un efectiv de 2000 de soldaţi. Având în vedere că 1/3 din teritoriul ROMÂNIEI este teren muntos – împădurit, batalioanele si brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în acțiuni în teren muntos împădurit. Ele duc acțiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât şi-n cooperare cu alte trupe, în teren greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acționa.
Corpul Vânătorilor de Munte este destinat să îndeplinească ,,misiunile de recunoaştere, siguranţă şi legătură”, fiind o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.
În apărare, structurile de vânători de munte pot acționa pentru:  apărarea unei localități montane sau grup de cabane,  deschidere trecători principale, apărarea punctelor de trecere sau a depresiunilor intramontane, apărarea barajelor hidrotehnice, viaducte, tunele etc.
De asemenea prin acțiuni de hărțuire permanentă (tip ,,comando”) asupra inamicului duce la acțiuni ofensive în zona montană, îi poate fracționa dispozitivul, perturbă logistica acțiunilor şi chiar îi creează o stare de nesiguranță în zona respectivă, ducând la scăderea gravă a moralului trupelor. Trupele de vânători de munte au participat activ la luptele din cele două Războaie Mondiale şi la misiunile internaţionale din Kosovo, Irak şi Afghanistan, dovedind lumii întregi că sunt trupe de elită ale Armatei Române. Au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini toate misiunile. Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost destinaţi. În prezent, Armata Română are două brigăzi operaţionale, una subordonată Diviziei 1 Infanterie (Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov), iar cealaltă subordonată Diviziei 4 Infanterie (Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc).
AMVVD urează LA MULȚI ANI, tuturor vânătorilor de munte, activi şi rezervişti!!!
Surrsă foto și text: Agerpres, Forter.ro , newsbv.ro, ArmataRomâniei.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.