25 de ani de la prima misiune de luptă din istoria Alianței Nord-Atlantice. România participă la Operaţiunea KFOR

25 de ani de la prima misiune de luptă din istoria Alianței Nord-Atlantice. România participă la Operaţiunea KFOR

La 12 aprilie 1993, în Bosnia, a fost lansată prima misiune de luptă din istoria Alianței Nord-Atlantice. La ora 12.00 GMT, avioanele de luptă ale NATO au preluat controlul asupra spațiului aerian al Bosniei-Herțegovina, în cadrul operațiunii de supraveghere a respectării zonei de interdicție decretate de Organizația Națiunilor Unite. Operațiunea a marcat prima misiune a NATO într-o zonă de război, de la înființarea sa. NATO este implicat în Kosovo din 1999, ca urmare a Rezoluţiei 1244 a CS ONU şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Yugoslavia şi Serbia, cu misiunea de a asigura un mediu de securitate sigur şi stabil. În acest scop, a desfăşurat în provincie o forţă militară (KFOR). După declaraţia de independenţă a Kosovo din 17 februarie 2008, Alianţa a reafirmat că forţa militară KFOR va rămâne în Kosovo, conform celor hotărâte la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor NATO, din decembrie 2007. Pe tot parcursul procesului, va fi menţinută capacitatea KFOR necesară pentru îndeplinirea misiunii sale. KFOR va continua să coopereze strâns cu populaţia din Kosovo, ONU, UE şi alţi factori internaţionali. În prezent, Alianţa îşi continuă eforturile în vederea asigurării unei dezvoltări stabile, democratice şi multietnice a Kosovo.

România participă la Operaţiunea KFOR.

După declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, România îşi menţine angajamentul faţă de KFOR. Militarii români îşi continuă îndeplinirea misiunilor în baza mandatului încredinţat, acela de a asigura securitatea populaţiei civile.

Totodată, în perioada de pregătire pentru aderare la NATO, România s-a implicat activ în acţiuni umanitare şi de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE. De fapt, în Planul de acţiuni prioritare pentru pregătirea aderării României la NATO, a fost inclusă, ca prioritate, participarea la operaţii în sprijinul păcii. Astfel, contigente româneşti au participat la Forţa de stabilizare din Bosnia-Herţegovina (SFOR), Forţa internaţională de Pace din Kosovo (KFOR), Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) şi Forţa Internaţională de Asistenţă a 38 Securităţii de la Kabul (ISAF), precum şi cu forţe militare în Afganistan, ca parte a operaţiei Enduring Freedom. De asemenea, România a participat la numeroase activităţi din cadrul PfP.

În acelaşi timp, au fost parcurse integral programele de pregătire a unităţilor participante la Forţa Multinaţională pentru Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE), Batalionul mixt româno-ungar, Brigada Multinaţională de Acţiune Rapidă Stand-by pentru operaţii ONU (SHIRBRIG) şi Grupul de Cooperare Navală la Marea Neagră (BLACKSEAFOR).

KFOR include 4600 de militari din 31 de state. Contribuţia României la KFOR este de 61 de militari (după datele din 2017).

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *