13 aprilie 1452: A fost încheiată Pacea de la Adrianopol

13 aprilie 1452: A fost încheiată Pacea de la Adrianopol

Pacea de la Adrianopol, a fost încheiată între Iancu de Hunedoara şi Imperiul Otoman, prin care turcii se obligau să înceteze atacurile asupra Ţării Româneşti, Transilvaniei, Ungariei şi Serbiei şi să nu ridice noi fortificaţii de-a lungul Dunării.

Viitorul voievod Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 şi regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar.

Iancu de Hunedoara (n. 1407 – d. 1456), tatăl marelui rege al Ungariei Matia Corvin, s-a născut în jurul anului 1407 într-o familie înnobilată pentru merite deosebite de către Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei.

Tatăl lui Iancu a fost român, Voicu/Voik Corvin, iar bunicul se numea Şerb/Csorba . Mama lui, Elisabeta de Margina, despre care se spune că ar fi fost de origine greacă şi chiar înrudită cu basileii Bizanţului. Tatăl său, Voicu şi fraţii lui Mogoş şi Radu, au fost ostaşi în slujba regelui maghiar Sigismund de Luxemburg.

Pentru că s-au distins în luptele antiotomane, Sigismund i-a răsplătit în anul 1409, dăruindu-le castelul de la Hunedoara, împreună cu pământurile care ţineau de el, cu vreo 35 de sate, vămi, mine de sare, aur, argint şi fier. Atunci a primit familia Huniazilor şi blazonul ei nobiliar (un corb cu aripile uşor desfăcute şi cu un inel în cioc).

După obiceiul epocii, Voicu a luat numele Hunyadi (de Hunedoara). Iancu de Hunedoara salvează Europa în bătălia de la Belgrad Datorita victoriei în bătălia de la Belgrad- 1456, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului, prin care Iancu de Hunedoara a salvat Europa de invazia musulmană, Papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Voievodul nostru ca fiind ”cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a decretat, printr-o bulă papală emisă pe 6 august 1456, ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la ora 12.00. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani.

Concepţia strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan în ciuda raportului de forţe defavorabil creştinilor şi să obţină cea mai mare victorie de până atunci a creştinătăţii împotriva turcilor.

Voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara rămâne astfel un simbol sfânt în inima românilor şi un simbol respectat de întreaga Europă până în zilele noastre.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *